Nieuwsbrief 2 - 12 maart 2018.

Vogelinformatiecentrum

Onze tweede nieuwsbrief

De voorbereidingen voor het derde Waddenvogelfestival zijn in volle gang. Staat de datum van dit weekend (12 en 13 mei) al in uw agenda? Reserveer snel een leuk onderkomen via de VVV Texel.

In deze nieuwsbrief leest u meer over de verschillende onderdelen van het Wadden Vogelfestival.

De inschrijving voor de Texel Big Day is al een groot succes. 12 van de 15 plekken zijn al vergeven aan enthousiaste teams. De sponsoring komt al goed op gang. We streven ernaar om minimaal €15.000,- op te halen voor het goede doel de huiszwaluw. 

Zaterdag 12 & zondag13 mei belooft een heel mooi weekend te worden. Samen met vele vogelaars genieten van de vogels en meehelpen aan een fantastisch goed doel. Wie wil dit nu niet!

In deze nieuwsbrief ook weer een oproep voor vrijwilligers. Om alle beginnende vogelaars van  informatie te voorzien, kunnen we nog mensen met goede vogelkennis gebruiken om ons te helpen. Heb jij die kennis en wil je dat delen met veel enthousiaste mensen, meld je dan aan. 

We zien jullie graag op ons Wadden Vogelfestival op Texel.


Heeft u zelf tips voor deze nieuwsbrief, laat het ons dan weten. Veel plezier met deze eerste nieuwsbrief


Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum) en Monica Ralling (Nationaal Park Duinen van Texel).

Nieuws

Texel Big Day: de teams

Er hebben zich al 13(!) teams aangemeld voor de Texel Big Day op zaterdag 12 mei. Op de foto het Zweedse team dat zich wel had aangemeld, maar helaas moest afzeggen vanwege onverwachtse andere verplichtingen. Maar we houden ze warm voor de Texel Big Day op 11 mei 2019. Deze afmelding geeft natuurlijk wel een extra mogelijkheid om dit jaar zelf mee te doen. Meldt u zich dus snel aan met een team. 

Meer info over de Texel Big Day vindt u hier

Texel  en  China.....

Haowen Yang heeft vorig jaar met het team Dwaalgasten meegedaan met de Texel Big Day. 109 vogelsoorten heeft hij die dag samen met zijn team ontdekt. Over zijn ervaringen heeft hij in China een lezing gehouden. Deze lezing vond plaats in samenwerking met Guangzhou nature association met ondersteuning van South China Agricultural University. Leuk om te horen dat onze Big Day zo ver de wereld over gaat!   

Het goede doel: De huiszwaluw

Sovon en Vogelbescherming Nederland hebben de huiszwaluw uitgekozen als vogelsoort van 2018. Dat is niet voor niets en wij sluiten ons daarbij aan: alle opbrengsten van het Wadden Vogelfestival gaan naar dit goede doel. Op Texel is de huiszwaluw gelukkig nog aanwezig en dit willen we graag zo houden. U begrijpt dat het geven van goede voorlichting over hoe ieder kan bijdragen aan goede bescherming van deze soort van groot belang is. 

Lees meer en doneer voor de huiszwaluw


Kom ook helpen tijdens het Wadden Vogelfestival op Texel!

We hebben inmiddels de nodige aanmeldingen van enthousiaste mensen die graag mee willen helpen tijdens het Wadden Vogelfestival. Maar we zoeken nóg meer vrijwilligers. Hoe meer hulp, hoe meer we kunnen realiseren in het weekend. We zijn onder andere op zoek naar goede vogelaars die op één van onze vogelkijkpunten willen staan. 

Wil je ook op één van de mooie vogelkijkpunten staan, neem dan per mail contact met ons op


Grootste verrekijkershow!

Tijdens het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum net als andere jaren een grote verrekijkershow. Alle grote optiekmerken zijn dit weekend aanwezig. U kunt hier zelf alle soorten kijkers en telescopen testen en natuurlijk kunt u voor inruil van uw optiek op de verrekijkershow terecht. Zoals gewoonlijk kunt u ook weer gratis uw eigen verrekijker schoon laten maken. Speciaal voor deze verrekijkershow is het Vogelinformatiecentrum zowel zaterdag als zondag van 9.00 -18.00 uur geopend.

Lees hier meer over het Vogelinformatiecentrum

Waarneming.nl 

Afgelopen jaar hebben we tijdens de Texel Big Day al succesvol proefgedraaid met het invoeren van de soorten op de speciale Big Day module van Waarneming.nl. U kunt de toen ingevoerde waarnemingen overigens nog bekijken en zelfs de gefietste route van de teams volgen. Kijk hiervoor op deze link. Ook in 2018 zullen de teams weer hun waarnemingen invoeren op deze speciale module. Zo kan heel Nederland (en daarbuiten!) meekijken met de teams. Hierdoor kunnen de teams elkaar ook volgen. Heb je de app nog niet? Dan kun je deze downloaden: iObs (Apple) and ObsMapp (Android) Registreren doe je eerst op www.waarneming.nl.

Kijk hier naar de waarnemingen op Texel

Van der Linde sponsort onze Texel Big Day

Net als in 2017 sponsort van der Linde Fietsverhuur uit De Cocksdorp ook dit jaar weer de e-bikes waar de teams 24 uur lang mee op pad gaan. 20 fietsen worden beschikbaar gesteld en de organisatie krijgt op alle andere fietsen 50% korting. Ook de Gemeente Texel sponsort mee aan het duurzame vervoer tijdens het Wadden Vogelfestval.

Geweldig. Wilt u zelf nu ook sponsoren? Graag, neem vrijblijvend contact op. 

Leica sponsort Texelse team Jonge Hondjes 

Leica, één van de topmerken verrekijkers, sponsort net als in 2017 het Texelse Jonge Hondjes-team. De vier jeugdige deelnemers van het team krijgen het hele weekend verrekijkers van dit topmerk te leen en daarnaast doneert Leica 500 euro namens dit team.  

Wilt u ook op deze manier (of op een andere manier) sponsoren, dan sturen we u graag meer informatie. Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. De Huiszwaluwen zijn er heel blij mee. 

Meer info over de Texel Big Day vindt u hier

Vogelexcursies voor het goede doel

Tijdens het Wadden Vogelfestival zijn er het gehele weekend verschillende vogelexcursies. Paul Böhre (redacteur Roots/Vogelmagazine) en Arjan Dwarshuis (wereldrecordhouder Big Year) leiden voor het goede doel twee van onze excursies. Ook zijn er vijf minibus excursies. Exclusief met max 8 mensen op vogeltocht. De opbrengsten van al onze vogelexcursies worden besteed aan het goede doel. Overigens hebben we het gehele jaar vogelexcursies. Kijkt u hier voor alle excursies