Avondprogramma

Hier vindt u het avondprogramma voor het gehele Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day.

Het avondprogramma vindt op vrijdag plaats in Het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp. Vrijdagavond staat in het teken van de Texel Big Day. Er is een avondvullend programma, die om 00:00 eindigt met het uitzwaaien van de eerste teams voor de Texel Big Day. Op Zaterdag vindt het avondprogramma plaats op het Waterplein, waar ook een speciale warmtebeeldkijker demonstratie wordt gehouden en iemand aanwezig is die je alles kan vertellen over de sterren en planeten die dan te zien zijn.

Vrijdag 5 mei 2023

19:45-20:00 uur – Inloop

20:00-20:45 uur – Welkom en Waarnemingenlog
Rodny Stolk verwelkomt u en zal u kort vertellen over het Wadden Vogelfestival van 2023. Ook zal hij vertellen waar het geld, dat tijdens de Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival wordt opgehaald, aan wordt besteedt.

Daarna zullen Thomas Los en Pim Rijk de waarnemingen van de dag en de verwachtingen van het weekend met u doornemen. Wat is er die vrijdag allemaal gezien op het eiland? Wat zijn de beste plekken om de rest van het weekend heen te gaan? Ook laat iemand zien hoe de Big Day pagina werkt en waar de teams gedurende de Texel Big Day zijn te volgen.

20:45-21:00 uur – Pauze

21:00-21:30 uur – Lezing “Strandbroeders in breder perspectief van het Groene Strand Texel” – Door Marijke van Langen

Het Groene Strand is een landelijk initiatief dat zich inzet voor ruimte voor natuur op de Nederlandse stranden en natuurbeleving weer onderdeel van de strandbeleving wil maken. Ruimte creëren voor strandbroeders is een belangrijk onderdeel van een groen strand. Sinds kort is het initiatief ook op Texel actief.

Marijke van Langen (projectleider Groene Strand Noord-Holland, Landschap Noord-Holland) zal u meenemen in het groene strand verhaal, het strandecosysteem en de rol van strandbroeders en aanspoelsels hierin en legt uit wat er voor de strandbroeders wordt georganiseerd om ook hen te kans te geven op een succesvol broedseizoen. Het Groene Strand is dus ook zeer actief voor de vogelsoorten die het zo hard nodig hebben, net als de Texel Big Day deelnemers die zich inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.

21:30 – 21:45 uur – Pauze

21:45-22:15 uur – Lezing over “de Scholekster op Texel” – Door Bruno Ens

Bruno Ens, Scholekster onderzoek bij SOVON, gaat vertellen over de Scholekster en de problemen die de soort al enkele decennia ondervindt. Maar erg leuk om te noemen is dat Bruno, als onderdeel van het bestuur van Stichting Onderzoek Scholekster (SOS), ook lichtpuntjes benoemt. Zo zal hij kort ook vertellen over de projecten en proeven die in 2023 gedaan worden om de Scholekster als broedvogel te ondersteunen. Erg interessant om meer te weten te komen over de soort, vooral omdat de soort door Nederland een algemeen voorkomende soort is. De Scholekster is één van de doelsoorten waarvoor de Texel Big Day deelnemers in 2023 zo hard voor strijden.

22:15 – 22:30 uur – Pauze

22:30-23:00 – Intermezzo  –  Vogelreis naar Sri Lanka door Laurens Steijn van Birding Breaks

Om de avond goed te besteden hebben we Laurens Steijn, eigenaar van Birding Breaks, uitgenodigd om te vertellen over de georganiseerde vogelreizen naar Sri Lanka. Een top-bestemming voor vogelaars. Kom er meer over te weten op vrijdagavond 5 mei. Zo blijft u de hele avond geïnteresseerd totdat de eerste Texel Big Day deelnemers gaan binnendruppelen.

23:00 – 23:59 – Teams voor de Texel Big Day komen naar het Eierlandsche Huis 

In het laatste uurtje nemen wij nog een biertje en komen de deelnemers van de Texel Big Day ook geleidelijk binnendruppelen. We stellen de teams kort nog wat vragen voordat ze aan de grote dag beginnen. In spanning wachten we af totdat we ze om 00:00 mogen uitzwaaien.

00:00 uur – De start van de Texel Big Day.
Rodny Stolk en Marc Plomp van de organisatie van het Wadden Vogelfestival geven het startschot voor de Texel Big Day bij het Eierlandsche Huis. Belangstellenden zijn welkom hierbij.

WVF17 023

Zaterdag 6 mei 2023

18:30 – 24.00 uur – Vogelaarsdiner

Locatie: Het Waterplein, in de Kikkertstraat, De Cocksdorp

Een nieuw onderdeel van het Wadden Vogelfestival in 2023 is het Vogelaarsdiner/vogelaarsavond. Op het Waterplein wordt in samenwerking met Texels Goud een gezellige avond georganiseerd voor alle vogelaars en natuurliefhebbers die onder het genot van lekker eten en een drankje lekker kunnen bijkletsen. Ook voor muziek zal gezorgd worden. Op deze manier hopen we er met iedereen een gezellige, feestelijke avond van te maken. Het diner zal bestaan uit een uitgebreide BBQ met vegetarische opties. Opgeven is verplicht en de mogelijkheid om dit te doen wordt later bekend gemaakt. Drank is voor eigen rekening.

Tijdens de vogelaarsavond zijn er verschillende activiteiten. Zo is er een heuse warmtebeeldkijker demonstratie van de beste warmtebeeldmerken; Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar. Je kunt hier de warmtebeeldkijkers allemaal testen op de momenten dat het echt nodig is; in de avond en nacht. De kijkers kunnen je in de mooie rietkraag van de Roggesloot proberen. Misschien duikt er wel een Roerdomp op? Ook is er iemand aanwezig met een telescoop die je veel kan vertellen over de sterren die er die avond te zien zijn!

Gedurende de avond zullen ook de teams die meedoen aan de Texel Big Day binnenkomen / finishen. Zodra er een team binnenkomt zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar de verhalen, dus ieder team krijgt even een podium om hun verhaal te doen.

De avond is toegankelijk voor iedereen. Alle vrijwilligers, standhouders maar ook individuele vogelaars zijn welkom. Opgeven is wel verplicht. De avond kost 25 euro per persoon. Hiervoor krijg je onbeperkt toegang tot het buffet van allerlei lekkers wat de gehele avond duurt. Drank is daarbij niet inbegrepen.

Inschrijven voor het Vogelaarsdiner kan door via deze link.

Zondag 7 mei 2023

Geen avondprogramma.

WVF17 023
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

In het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief