• Home
  • Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer vindt de Texel Big Day plaats?
Het event zal plaatsvinden op zaterdag 10 mei 2025 op Texel. Start en finish is in de Cocksdorp: het Waterplein. Ook is daar op vrijdagmiddag een briefing en op zondag de prijsuitreiking.

Hoe lang duurt de Big Day?
De Texel Big Day duurt maximaal 24 uur. Maar je kan ook meedoen als je korter wilt deelnemen. We starten op vrijdag middernacht en finishen uiterlijk op zaterdag middernacht. Hoe laat je zelf wilt starten is geheel vrijblijvend.

Moet ik ook 24 uur in het veld zijn?
Nee, dat hoeft niet. De start is in principe gezamenlijk op vrijdagavond om 00:00 uur. Daarna is iedereen vrij om de dag naar eigen inzicht in te vullen, dat kan dus inclusief nog een paar uur slapen zijn om krachten te sparen. Kun je niet tot 00:00 uur wakker blijven voor de gezamenlijke start? Dan kun je ook later starten. De finish gaat zaterdagavond om 18.30 uur open en sluit om 24.00 uur. Iedereen moet dan zijn lijst ingevuld en ingeleverd hebben.

De hoeveelheid uren in het veld is onderdeel van je strategie. Hoe langer je buiten bent hoe langer je de kans krijgt om soorten te vinden, maar met wat extra slaap ben je wellicht iets scherper. Bepaal dus met je team, wat voor jullie het beste zal werken.

Wat is het doel van de Big Day?
Een van de hoofddoelen is geld inzamelen voor een goed vogeldoel. Het goede doel van 2025 zal begin 2025 bekend gemaakt worden.

Van de deelnemende teams wordt een minimale (sponsor)bijdrage gevraagd van € 200, maar we hopen natuurlijk op veel meer. Aan alle teams wordt gevraagd om het event, zowel voor, tijdens als na de Big Day, binnen hun eigen (social media) netwerk te promoten en in de tussentijd zoveel mogelijk geld op te halen.


Hoe kunnen mensen mijn team steunen en doneren?
Op de teampagina van elk team staat een donatieknop. Via deze knop link je naar een donatie pagina van de Stichting Texel Vogeleiland. Hier kan een donatieformulier worden ingevuld waar je kan aangeven voor welk team je wilt doneren. Donaties die teamleden zelf ontvangen kunnen ook hier, het liefst voor 6 mei, op worden overgemaakt.

Wat als ik het inschrijfbedrag van € 200 per team niet haal?
Het bedrag voor het inschrijven is per team minimaal € 200 voor het gezamenlijke goede doel. Je kunt je laten sponsoren of het zelf betalen. We hopen dat alle teams streven naar een zo hoog mogelijk sponsorbedrag. Je hebt tot en met 11 mei de tijd om dit minimale bedrag bij elkaar te krijgen. Als dit toch niet dreigt te lukken, neem dan tijdig contact op met de organisatie. We kunnen jullie dan hierbij ondersteunen. 50 euro van dit bedrag wordt gebruikt om de Texel Big Day mogelijk te maken. Denk daarbij aan het huren van de fietsen, veiligheidshesjes, eten, enz.

Wat als ik veel meer dan € 200,- ophaal?
Dan maak je kans om met je team de titel  “Beste Fondsenwervers 2025” te winnen!

Welk vervoer is toegestaan?
Het vervoer op Texel zelf zal tijdens de Big Day middels een e-bike plaatsvinden. Lopen mag ook. Het gebruik van auto’s, boten of paarden is tijdens de Texel Big Day niet toegestaan.

Hoe kan ik een fiets reserveren?
De organisatie wordt voor het huren van de fietsen gesponsord door Van der Linde Verhuur. Hier hebben we e-bikes gereserveerd. Mocht je op je eigen fiets komen, laat het ons dan zo snel mogelijk weten, want dat bespaart weer op de kosten en dat geld komt weer ten goede aan het goede doel.

Wanneer de fietsen op zijn kun je eventueel via de organisatie een fiets of e-bike huren voor een gereduceerd tarief.

Hoe ondersteunt de organisatie de Texel Big Day teams?
Je kunt met al je vragen over soorten en locaties terecht bij de Texel Big Day organisatie.

Voor alle teams organiseren we op vrijdagavond 10 mei een briefing. Hier worden de soorten die op Texel aanwezig (kunnen) zijn doorgenomen en bij verschillende soorten wordt aangegeven wat de beste plekken zijn om te bezoeken.

Tevens zal er voor en tijdens de Big Day een special Big Day app-groep worden opgericht waar alle waarnemingen actief worden gedeeld. Het succes van het event hangt ook af van het met elkaar delen van waarnemingen. Deelnemende teams krijgen hier nog nadere instructies over. Van alle deelnemende teams wordt gevraagd hun waarnemingen actief te delen. De organisatie handhaaft een ‘alle-kaarten-op-tafel’ beleid om de competitie zo eerlijk mogelijk te maken.

Hoe wordt de winnaar bepaald?
Er zijn twee categorieën om te winnen: het team dat het meeste geld op heeft gehaald en het team dat tijdens de 24 uur van de Big Day de meeste soorten heeft gezien en gehoord. Indien er meerdere teams zijn met hetzelfde aantal soorten, dan wint het team dat de meeste unieke soorten heeft waargenomen.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op de zondagochtend.

Kan ik ook winnen als ik zondag niet bij de prijsuitreiking ben?
Een team kan alleen winnen indien minimaal 1 teamlid aanwezig is tijdens de prijsuitreiking op zondag. De Texel Big Day is natuurlijk ook een gezellig event, we hopen dat alle teams bij de feestelijke uitreiking aanwezig zijn.

Moeten alle teams strijden om de hoofdprijzen?
Je mag als team natuurlijk ook meedoen omdat je het leuk vindt om een dag vogels te kijken voor het goede doel. De sfeer op de dag zelf, de kameraadschap tussen vogelaars en je bijdrage aan het goede doel zijn allemaal goede redenen om mee te doen.

Wat moet ik doen als het regent tijdens de Big Day?
Schuilen en/of een regenpak aantrekken! Of zoals de Scandinaviërs zeggen: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

NB: enige details kunnen nog wijzigen, deelnemers ontvangen alle informatie tijdig voor de Texel Big Day.
Mis je een antwoord? Stel je vraag via dit mailadres.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief