• Home
  • Birdfair (Vogelaarsmarkt)

Birdfair (Vogelaarsmarkt)

In 2024 zal de Birdfair (Vogelaarsmarkt) op 11 mei weer een gezellig sfeer hebben waarin vogelaars en vogelliefhebbers elkaar weer kunnen ontmoeten. De Birdfair en bijbehorende Optiekshow wordt gehouden op het waterplein. De Birdfair wordt op zaterdagavond afgesloten met een gezellig avond voor vogelaars.

De Birdfair start om 10.oo uur en duurt tot 16.30 uur. Je vind er een breed aanbod voor vogelaars en natuurliefhebbers. Ook kan je op het Waterplein terecht voor een gezellige kop koffie of een drankje en wat lekkers te eten. De catering wordt verzorgd door de lokale ondernemers van Texels Goud en Casa di Gio’s. In de straat en op het plein kun je Vogelkunstenaars, reisorganisaties, optiekmerken en vele andere vogel-gerelateerde vogelorganisaties vinden. Zaterdagavond is er een vogelaarsavond met een lekker diner bestaande uit Pizza, Pasta’s en Sushi, voor iedereen die dat wil. Een mooi moment om met alle vogelvrienden wat te eten en te drinken, of juist om andere vogelliefhebbers te ontmoeten. Hier vindt je een link om je aan te melden. De kosten voor de gehele avond eten bedragen 24,50 euro (exclusief drank).

Loterij voor het goede doel.

Onderdeel van de Birdfair is een mooie loterij. Door de standhouders worden mooie prijzen beschikbaar gesteld. De loten voor deze loterij zijn te verkrijgen in het Vogelinformatiecentrum en in de grote tent op het Waterplein. De trekking is zaterdagmiddag 16.00 uur in de grote tent op het Waterplein. Meer informatie over deze loterij en de prachtige prijzen die te winnen zijn, vind je hier.

 

Birdfair Zaterdag 11 mei.

Overzicht van alle marktdeelnemers:

Hieronder vind je een overzicht van de partijen die 11 mei present zijn op de markt voor vogelaars. Enkele organisaties zijn ook in Natuurcentrum de Marel vertegenwoordit op zondag 12 mei.

Swarovski Optik:  Swarovski zal ook dit jaar aanwezig zijn met een grote servicewagen. Naast alle modellen verrekijkers en telescopen die je daar kunt uitproberen kan je er ook terecht voor kleine reparaties. Ook voor het schoonmaken van je Swarovski verrekijker of telescoop kan je bij deze stand of in het Vogelinformatiecentrum terecht. Primeur is dat je zelf de eerste slimme verrekijker ter wereld kan uitproberen. De AX Visio, deze verrekijker brengt zelf de vogels op naam. Kom hem zelf proberen.

Op zaterdag liever op pad? De Swarovski Service kar staat op zondag bij Natuurcentrum de Marel! Ook is Swarovski op zondag in het Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp aanwezig op de optiekshow.

 

Zeiss: Zeiss haar nieuwe SFL 30 serie verrekijkers presenteren. In aanvulling op de inmiddels populaire SFL8x40 en SFL10x40 is er nu ook een SFL8x30 en SFL10x30 te verkrijgen. Tijdens het Wadden Vogelfestival zijn ze allemaal te testen en vergelijken. Ook zal Zeiss haar nieuwe DTI modellen van de Warmtebeeldkijkers meenemen en demonstreren. Op zaterdagavond 11 mei zal er op het Waterplein een Warmtebeeld test/demo zijn waar je zelf de DTI modellen kan uitproberen (dit kan natuurlijk ook overdag).

 

Leica: Er zijn dit jaar geen productspecialisten van Leica aanwezig. Natuurlijk zijn de verrekijkers en telescopen van Leica wel zelf te proberen en testen in het Vogelinformatiecentrum.

 

 

Meopta: Meopta zal haar Meopro HD serie die bestaat uit de Optika en de AIR modellen uitgebreid demonstreren. Kom zelf langs om kennis te maken met dit Robuuste merk middenklasse kijker. Ook de bekende Meostar S2 telescoop is het bekijken waard. Deze telescoop kan zich meten met de andere top-telescopen die op de markt zijn en is zeker de moeite waard om te vergelijken.

 

Bynolyt: Huismerk van het Vogelinformatiecentrum. Maak kennis met de brede range aan verschillende kwalitatief goede instap en middenklasse verrekijkers. Tijdens het Wadden Vogelfestival zal Bynolyt haar modellen van de Sparrowserie, Voyagerserie, en TX42 serie presenteren.

 

Pulsar: Dit merk is geheel gespecialiseerd in Warmetebeeldtechtniek. De kijkers van Pulsar bestaan niet alleen uit monoculaire kijkers, maar Pulsar heeft ook een binoculaire warmtebeeldkijker in het programma. Hierdoor is ook gedurende de nacht comfortabel te kijken. Pulsar is aanwezig op de warmtebeeld demonstratie van zaterdagavond 11 mei.

 

Kowa: De kracht van het Vogelinformatiecentrum is dat wij alleen maar merken willen verkopen waar we qua service, kwaliteit en duurzaamheid helemaal achter kunnen staan. De merken die wij niet voeren scoren op één of meerdere punten niet goed genoeg volgens onze normen. Kowa voldoen met haar nieuwste modellen verrekijker zoals de Genisis, BDII, en de nieuwe telescopenserie ruimschoots aan die eis. De 66A, 88A en 99A telescopen van Kowa zijn een juweel voor het oog en die moet je zeker komen testen om zelf te ervaren.

 

Opticron: Dit merk uit Engeland is het tweede huismerk van het Vogelinformatiecentrum. Opticron optiek wordt ontwikkeld door vogelaars, voor vogelaars. In Engeland is Opticron het grootste en bekendste merk. Iedere vogelaar in Engeland is gestart met een verrekijker van Opticron. Zowel voor de beginnende vogelaar als voor de gevorderde vogelaar zijn er modellen. Opticron heeft de meest brede keuze als het om verschillende modellen gaat.

 

Manfrotto: In 2024 presenteert Manfrotto verschillende statieven. Het bedrijf heeft een grote selectie kwaliteits statieven die uitermate geschikt zijn voor telescopen en fotografie. Bekijk alle verschillende modellen en stel je vragen over onderhoud en service.

 

Naast de bovenstaande optiekmerken zijn de volgende standhouders aanwezig op de Birdfair:

Vogelinformatiecentrum: Uiteraard is het Vogelinformatiecentrum als organiserende partij op verschillende plekken aanwezig. In de winkel in de Kikkertstraat en bij Natuurcentrum de Marel, maar ook in verschillende stands op de Birdfair! Zie hier de website van het Vogelinformatiecentrum. 

 

 

Het Nationaal Park Duinen van Texel: Het Nationaal Park is mede-organisator en is blij zoveel vogelliefhebbers te mogen ontvangen in het Park. Zie hier de website van het Nationaal Park Duinen van Texel. 

 

 

Stichting Onderzoek Scholekster: Op zaterdag is ook SOS Scholekster aanwezig om je alles te vertellen over de prachtige soort die erg onder druk staat in Nederland. De Stichting doet veel onderzoek naar de verschillende oorzaken van de achteruitgang van de soort. Maar ook kijkt de organisatie naar oplossingen om verdere achteruitgang tegen te gaan. In 2023 is deze stichting dan ook nauw betrokken bij de bestedingen van het opgehaalde geld van het Wadden Vogelfestival/Texel Big Day 2023!  Zie hier de website van Stichting Onderzoek Scholekster. 

Op zondag kan SOS Scholekster je bij Vogelkijkpunt de Marel ook meer vertellen over de Scholekster en de vele activiteiten.

 

Nestkast Schilderen: het Vogelinformatiecentrum zorgt ervoor dat ook de kids tijdens de Birdfair genoeg te doen hebben. Zo kunnen ze hun eigen nestkast schilderen op het Waterplein op Zaterdag.

 

 

Texels Goud: De nieuwste horeca-ondernemer van De Cocksdorp is vaste horeca-partner en hofleverancier van het Vogelinformatiecentrum. Voor de lekkerste lunch, de beste koffie en het gezelligste team moet je bij Texels Goud zijn. Tijdens het Wadden Vogelfestival is het pand in de Kikertstraat helaas nog niet gereed, maar Texels Goud is hoe dan ook goed aanwezig op de Birdfair! Zie hier de website van Texels Goud. 

 

 

Casa di Gio’s: Nog zo’n fijne horeca-ondernemer uit De Cocksdorp is Casa di Gio’s. Ook deze zaak naast het waterplein heeft een nieuwe eigenaar en verzorgd tijdens het Wadden Vogelfestival de lekkere italiaanse gerechten en andere versnaperingen. Zie hier de website van Casa di Gio’s. 

  Goldcrest Nature Tours: Deze jonge natuurreisorganisatie presenteert zichzelf graag om je mee te nemen op de mooiste vogel- en natuurreizen in Nederland en Europa. Met drie garanties: 100% natuurbeleving, een kleine groep en persoonlijke aandacht. Zie hier de website van Goldcrest Nature Tours.

 

 

Noordboek Uitgeverij: Deze uitgeverij heeft de afgelopen jaren een fantastische reeks aan vogel- en natuurboeken uitgegeven. Deze toonaangevende uitgeverij laat op zaterdag graag zien welke prachtige boeken je echt in de collectie vogelgidsen moet hebben. Samen met Vogelinformatiecentrum Uitgeverij heeft Noordboek het boek Prachtvogels uitgegeven. Dit boek wordt op het Wadden Vogelfestival gepresenteerd.

 

Delta Safari: Deze Nederlandse vogel- en natuurreisorganisatie laat graag zien welke mooie reizen zij allemaal maken. De activiteiten van Delta Safari hebben te maken met de natuur van kust en zee. In ons aanbod zal je daarom veel reizen vinden in Nederland en aan de Engelse kant van de Noordzee. Met onze Mini Ocean Safari’s maken we natuurreizen met een ferry vanuit een Nederlandse haven. Zie hier de website van Delta Safari.

Op Zondag is Delta Safari ook bij het vogelkijkpunt van Natuurcentrum de Marel aanwezig om alles over de reizen van de organisatie te vertellen.

 

Birding Breaks: Deze toonaangevende vogel- en natuurreisorganisatie is op zaterdag 11 mei ook vertegenwoordigd op de Birdfair.

 

 

 

Natuurmonumenten: Deze vereniging die bij iedere Nederlandse vogelliehebber bekend is is op zaterdag ook aanwezig op het Waterplein.

 

 

Inezia Tours: Met de prachtige vogel- en natuurreizen van Inezia Tours heb je sowieso een geweldige vakantie. Meer weten? Het team van Inezia Tours staat op de Birdfair voor je klaar!

 

 

 

Kunstenaars

Nicolas van Overmeeren zal zijn prachtige vogelkunst tonen op de Birdfair op zaterdag. Nicolas is een belgische kunstenaar die graag zijn prachtige aquarellen en andere kunstwerken toont. Ook zal hij je op de zaterdag het proces van zo’n tekening laten zien, door de gehele dag zijn prachtige kunst in actie te vertonen.

Nino van Warmerdam laat op de zaterdag en zondag van het Wadden Vogelfestival graag de linosnedes van vogels zien aan het publiek. De beginnend kunstenaar heeft prachtige dingen om te laten zien.

Doortje van Dijk laat op zaterdag in de Cocksdorp en op zondag bij Natuurcentrum de Marel graag al haar mooie werk zien. De natuurillustrator maakt veel verschillende werken en haar natuurschetsen zijn stuk voor stuk waanzinnig.

Doortje (Dorathé) van Dijk - Natuurillustrator | Grafisch ontwerper - doortje.nl | LinkedIn

Lauren Jaye Squires maakt prachtige vogelkunst en print deze op de mooiste vogel t-shirts. Op zaterdag is zij op het Waterplein aanwezig om haar prachtige werken tentoon te stellen en te verkopen. Op zondag is ze bij Natuurcentrum de Marel aanwezig.

Joost Zwanenburg (VijfB) is een echte graffiti kunstenaar. Prachtige vogelkunst maakt hij op gebouwen. Ook Joost komt zijn prachtige werk vertonen.

 

Tweedehands boeken voor het goede doel.

Van het Vogelinformatiecentrum is een kraam met tweedehands natuurboeken. U treft er een grote verscheidenheid van gebruikte tot zo goed als nieuwe vogel- en natuurboeken aan. Al deze boeken worden tegen een vriendelijke prijs verkocht en de opbrengst gaat geheel naar het goede doel de Kustbroeders, zoals de Scholekster en Grote Stern.

 

 
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief