• Home
  • Birdfair (Vogelaarsmarkt)

Birdfair (Vogelaarsmarkt)

Dit jaar zal de Birdfair (Vogelaarsmarkt) groter zijn dan eerder en de Birdfair is op beide dagen, zowel 6 als 7 mei. Op 6 mei in zowel de Kikkertstraat als op het Waterplein en op 7 mei is de Birdfair op het Waterplein. Beide dagen van 10.oo uur tot 16.30 uur. Je vind er een breed aanbod voor vogelaars en natuurliefhebbers. Ook kan je op het Waterplein terecht voor een gezellige kop koffie of een drankje en wat lekkers te eten. De catering wordt verzorgd door de lokale ondernemers rondom het Waterplein. In de straat en op het plein kun je Vogelkunstenaars, reisorganisaties, optiekmerken en vele andere vogel-gerelateerde vogelorganisaties vinden. In de komende tijd wordt hier een overzicht geplaatst van standhouders die aanwezig zijn op de grootse Vogelaarsmarkt. Zaterdagavond is er ook een vogelaarsavond met een lekker diner voor iedereen die dat wil. Een mooi moment om met alle vogelvrienden wat te eten en te drinken, of juist om andere vogelliefhebbers te ontmoeten. Aanmelden kan via deze link.

Birdfair Zaterdag 6 & 7 mei.

Overzicht van alle marktdeelnemers:

Hieronder vind je een overzicht van de partijen die op 6 & 7 mei present zijn op de markt voor vogelaars. Niet alle standhouders zijn beide dagen aanwezig. Daar is aangegeven welke dag ze er zijn.

Swarovski Optik:  Swarovski zal aanwezig zijn met een Europese primeur. Ze komen met een eigen mobiele reparatiewagen naar Texel. Naast alle modellen verrekijkers en telescopen die je daar kunt uitproberen kan je er ook terecht voor kleine reparaties. Ook voor het schoonmaken van je Swarovski verrekijker of telescoop kan je bij deze stand of in het Vogelinformatiecentrum terecht.

 

Zeiss: Het weekend van 6 & 7 mei zal Zeiss haar nieuwe SFL 30 serie verrekijkers presenteren. In aanvulling op de inmiddels populaire SFL8x40 en SFL10x40 is er nu ook een SFL8x30 en SFL10x30 te verkrijgen. Tijdens het Wadden Vogelfestival zijn ze allemaal te testen en vergelijken. Ook zal Zeiss haar DTI modellen van de Warmtebeeldkijkers meenemen en demonstreren. Op zaterdagavond 6 mei zal er op het Waterplein een Warmtebeeld test/demo zijn waar je zelf de DTI modellen kan uitproberen.

 

Leica: Naast de bekende Trinovid en Noctivid verrekijkers van Leica, die op 6 & 7 mei allemaal zelf uit te proberen zijn, presenteert Leica ook haar inmiddels befaamde warmtebeeldkijker De Calunox. Met deze kijker is het mogelijk om in een volstrekt donkere omgeving toch vogels te kijken. Alles wat warmte afgeeft wordt haarscherp in beeld gebracht. Ook Leica is aanwezig op de warmtebeeld demonstratie van zaterdagavond 6 mei.

 

Meopta: Meopta zal haar Meopro HD serie die bestaat uit de Optika en de AIR modellen uitgebreid demonstreren. Kom zelf langs om kennis te maken met dit Robuuste merk middenklasse kijker. Ook de bekende Meostar S2 telescoop is het bekijken waard. Deze telescoop kan zich meten met de andere top-telescopen die op de markt zijn en is zeker de moeite waard om te vergelijken.

 

Bynolyt: Huismerk van het Vogelinformatiecentrum. Maak kennis met de brede range aan verschillende kwalitatief goede instap en middenklasse verrekijkers. Tijdens het Wadden Vogelfestival zal Bynolyt haar modellen van de Sparrowserie, Voyagerserie, en TX42 serie presenteren.

 

Pulsar: Dit merk is geheel gespecialiseerd in Warmetebeeldtechtniek. De kijkers van Pulsar bestaan niet alleen uit monoculaire kijkers, maar Pulsar heeft ook een binoculaire warmtebeeldkijker in het programma. Hierdoor is ook gedurende de nacht comfortabel te kijken. Pulsar is aanwezig op de warmtebeeld demonstratie van zaterdagavond 6 mei.

 

Kowa: Dit merk is relatief nieuw in ons assortiment. De kracht van het Vogelinformatiecentrum is dat wij alleen maar merken willen verkopen waar we qua service, kwaliteit en duurzaamheid helemaal achter kunnen staan. De merken die wij niet voeren scoren op één of meerdere punten niet goed genoeg volgens onze normen. Kowa voldoen met haar nieuwste modellen verrekijker zoals de Genisis, BDII, en de nieuwe telescopenserie ruimschoots aan die eis. De 88A en 99A telescopen van Kowa zijn een juweel voor het oog en die moet je zeker komen testen om zelf te ervaren.

 

Vogelbeschermings Optiek: Vogelbescherming zelf is aanwezig om alle uitleg over haar optieklijn te geven. Zo kan je kennis maken met de Stern-, Buizerd-, Zwaluw-, Valk-, Raaf-, en Havikserie. In deze line up vind je verrekijkers voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar. Alle modellen zijn beide dagen zelf uit te proberen. Leden van Vogelbescherming hebben zowel op de Markt als in het Vogelinformatiecentrum 10% korting op de adviesprijs.

 

Opticron: Dit merk uit Engeland is het tweede huismerk van het Vogelinformatiecentrum. Opticron optiek wordt ontwikkeld door vogelaars, voor vogelaars. In Engeland is Opticron het grootste en bekendste merk. Iedere vogelaar in Engeland is gestart met een verrekijker van Opticron. Zowel voor de beginnende vogelaar als voor de gevorderde vogelaar zijn er modellen. Opticron heeft de meest brede keuze als het om verschillende modellen gaat.

 

Naast de bovenstaande optiekmerken zijn de volgende standhouders aanwezig op de Birdfair:

Uitgeverij Noordboek, NJN, Nationaal Park Duinen van Texel, Vogelwerkgroep Texel, Starling Reizen, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Staatsbosbeheer Texel, Inezia Tours, Nestkasten schilderen met het Vogelinformatiecentrum, Vogelbescherming Nederland, Vogelskijken.nl, birdpix, het Groene Strand, Dagjeindenatuur.nl, Batumi Raptor Count, Stichting SOS Scholekster, Waardenburg Ecology,

Het Nationaal Park Duinen van Texel: Als mede-organisator is het Nationaal Park uiteraard ook aanwezig op de Birdfair. Je kunt hier op zaterdag terecht voor meer informatie over het Nationaal Park, over de activiteiten in het park en leuke informatiematerialen. Het Nationaal Park is onder andere uitgever van het mooie Natuureiland Texel magazine en kan veel vertellen over de prachtige natuur in het Texelse Duinpark. Ook voor de kids hebben zij een leuke activiteit.

 

Starling Reizen: Deze Belgische reisorganisatie is op zaterdag en zondag aanwezig om je alles te vertellen over hun natuur- en fotografiereizen die zij in Nederland en het buitenland organiseren! En wordt je dan gelijk enthousiast om mee te gaan met de vogelreizen die ze organiseren? Je kunt de tours gelijk boeken! Alvast oriënteren op de reizen die zij aanbieden? Kijk snel op hun website en kom naar het Wadden Vogelfestival voor meer informatie en boekingen.

Stichting Onderzoek Scholekster: Op zaterdag is ook SOS Scholekster aanwezig om je alles te vertellen over de prachtige soort die erg onder druk staat in Nederland. De Stichting doet veel onderzoek naar de verschillende oorzaken van de achteruitgang van de soort. Maar ook kijkt de organisatie naar oplossingen om verdere achteruitgang tegen te gaan. In 2023 is deze stichting dan ook nauw betrokken bij de bestedingen van het opgehaalde geld van het Wadden Vogelfestival/Texel Big Day 2023!

 

Waardenburg Ecology: Naast de Scholekster is ook de Grote Stern doelsoort van het Wadden Vogelfestival 2023. Waardenburg is één van de vooraanstaande organisaties op het gebied van Grote Stern onderzoek. Zo kijken ze naar de effecten van windmolens op zee voor de grote sterns. Leer meer over de Grote Stern op de birdfair op zaterdag.

 

Nederlandse Jeugdbond voor Natuur (NJN): Ben je jong en geïnteresseerd in vogels of natuur? Kom dan zaterdag naar het Wadden Vogelfestival om meer te weten te komen over de Nederlandse Jeugdbond voor Natuur. Deze organisatie heeft jaarrond kampen en excursies met de verschillende natuurwerkgroepen! Zo kun je op zoek naar zoogdieren of bijzondere planten, maar de Vogelwerkgroep is natuurlijk extra leuk!

 

Inezia Tours: Deze toonaangevende Nederlandse reisorganisatie heeft een enorm aanbod aan vogel-, natuur- en fotografiereizen over de hele wereld. Met een team van ervaren vogelaars en natuurliefhebbers is deze reisorganisatie vooraanstaand op het gebied van vogelreizen, zowel binnen als buiten Europa. Kijk snel op hun website en kom naar het Wadden Vogelfestival voor meer informatie en boekingen.

 

 

Noordboek Uitgeverij: Deze uitgeverij heeft de afgelopen jaren een fantastische reeks aan vogel- en natuurboeken uitgegeven. Deze toonaangevende uitgeverij laat op zaterdag graag zien welke prachtige boeken je echt in de collectie vogelgidsen moet hebben.

 

Birdbreaks: Deze vogelreisorganisatie is expert in vogelreizen voor zowel beginnend als gevorderd vogelaar. En reizen organiseren doet BirdingBreaks over de hele wereld. De reisorganisatie zal op zaterdag en zondag aanwezig zijn op de Birdfair.

 

Nestkast Schilderen: het Vogelinformatiecentrum zorgt ervoor dat ook de kids tijdens de birdfair genoeg te doen hebben. Zo kunnen ze hun eigen nestkast schilderen op het Waterplein op zowel de Zaterdag als de Zondag.

 

 

Vogelwerkgroep Texel: De lokale Vogelwerkgroep van het eiland is op zaterdag aanwezig om al je vragen over de Texelse vogels te beantwoorden. Welke onderzoeken zijn er bezig op het eiland en wat doet de Vogelwerkgroep op Texel zoal? Kom erachter op de zaterdag,

 

Sovon: het kenniscentrum voor verspreiding en trends van in het wild levende vogels in Nederland is op de zaterdag ook aanwezig op de Birdfair. De organisatie heeft 2023 uitgeroepen tot het jaar van de Scholekster en is druk bezig om de soort te onderzoeken en extra steun te bieden. Verder is het dé organisatie op het gebied van vogelonderzoek. Dus voor la je vragen over vogelonderzoek in Nederland kun je terecht bij Sovon.

 

Staatsbosbeheer Texel: De lokale terreinbeheerder en eigenaar van een groot deel van het Texelse Landschap is uiteraard ook aanwezig op het Wadden Vogelfestival. Op Zaterdag kun je de boswachters van Staatsbosbeheer Texel alles vragen over de Texelse natuur. Vooral het Westelijke deel van Texel; het duingebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Stel al je vragen over huidige en aanstaande inrichtingsprojecten, de mooiste wandelingen door hun gebied. Ook geven de boswachters leuke vogelexcursies in het nieuwste vogelparadijs van Texel, de Prins Hendrik Zanddijk, waar de Grote Stern nog een succesvolle broedpoging heeft gedaan in 2022 (en daarmee dus toch nog enkele grote sterns heeft grootgebracht ondanks de fatale vogelgriep).

 

Vogelbescherming Nederland: Naast de vogelbescherming optiek is vogelbescherming Nederland ook aanwezig om meer te vertellen over de organisatie. Op zowel zaterdag als zondag kun je je vragen stellen over de bezigheden van de bescherming van vogels in Nederland. Zoals bijvoorbeeld hun nieuwe campagne Wij&Wadvogels in de Nederlandse waddenkust, of het andere werk in het land.

 

Vogelskijken.nl: Misschien ken je de nieuwe website Vogelskijken.nl al? Deze website is eind 2022 opgericht en plaatst iedere dag van het jaar een relevant artikel over vogels, de hobby vogels kijken en alles wat je maar wilt weten als (beginnend) vogelaar. Kom alles te weten over wat de plannen zijn voor de website www.vogelskijken.nl.

 

Het Groene Strand: Een nieuwe organisatie in het Nederlandse kustgebied is het Groene Strand. Deze organisatie wil de Nederlandse stranden weer teruggeven aan de natuur waar dat mogelijk is. Recreatie zorgt voor grote druk op de natuur van de Nederlandse stranden. Ook op Texel heeft het Groene Strand plannen om een betere balans van recreatie en natuur op het strand mogelijk te maken. Hoor hier op de zaterdag van het Wadden Vogelfestival meer over op de Birdfair!

 

Dagjeindenatuur.nl: Wie kent dagjeindenatuur niet? Deze jonge organisatie verzorgt door het hele land vogel- en natuurexcursies. Bijna dagelijks is er wel ergens in het land een vogelexcursie te vindne met één van hun vele excursieleiders. Weten of ze ook wel eens in de buurt komen? Kom dan zaterdag langs op de Birdfair.

 

Batumi Raptor Count: Deze organisatie verzorgt het onderzoek op één van de mooiste plekken in de wereld voor de trek van roofvogels; Batoemi in Georgië. Wist je bijvoorbeeld dat het grootste deel van de organisatie/het bestuur uit Nederland en België komen? Kom meer te weten over de fantastische tellingen en het onderzoek dat ze doen op de zaterdag van de birdfair.

 

 

Bird watchers association The Gambia: namens tourleider Morro Sanyang zijn er twee vertegenwoordigers aanwezig op zaterdag en zondag die je alles kunnen vertellen over de pracht van Gambia als vogelland en de goede tourleiders die er aanwezig zijn.

 

Smederij Texel: Tegenover het Vogelinformatiecentrum bevindt zich de gezellige Bed & Breakfast Smederij Texel. Hier is tijdens het Wadden Vogelfestival een heel gezellige theetuin ingericht om gezellig bij te kletsen als je op de Birdfair bent geweest. Gezellig toch?

Texels Goud: De nieuwste horeca-ondernemer van De Cocksdorp is vaste horeca-partner en hofleverancier van het Vogelinformatiecentrum. Voor de lekkerste lunch, de beste koffie en het gezelligste team moet je bij Texels Goud zijn. Tijdens het Wadden Vogelfestival is het pand in de Kikertstraat helaas nog niet gereed, maar Texels Goud is hoe dan ook goed aanwezig op de Birdfair!

 

Casa di Gio’s: Nog zo’n fijne horeca-ondernemer uit De Cocksdorp is Casa di Gio’s. Ook deze zaak naast het waterplein heeft een nieuwe eigenaar en verzorgd tijdens het Wadden Vogelfestival de lekkere italiaanse gerechten en andere versnaperingen.

Kunstenaars

Nicolas van Overmeeren zal zijn prachtige vogelkunst tonen op de Birdfair. Nicolas is een belgische kunstenaar die graag zijn prachtige aquarellen en andere kunstwerken toont. Ook zal hij je op de zaterdag het proces van zo’n tekening laten zien, door de gehele dag zijn prachtige kunst in actie te vertonen.

Richard van der Koppel zal zijn beeldenkunst van vogels showen op de Birdfair. Prachtige beelden van vogels kan hij maken. Kom erachter hoe zo’n kunstwerk tot stand komt en koop deze prachtige beelden.

Nino van Warmerdam laat op de zaterdag en zondag van het Wadden Vogelfestival graag de linosnedes van vogels zien aan het publiek. De beginnend kunstenaar heeft prachtige dingen om te laten zien.

 

Tweedehands boeken voor het goede doel.

Van het Vogelinformatiecentrum is een kraam met tweedehands natuurboeken. U treft er een grote verscheidenheid van gebruikte tot zo goed als nieuwe vogel- en natuurboeken aan. Al deze boeken worden tegen een vriendelijke prijs verkocht en de opbrengst gaat geheel naar het goede doel de Kustbroeders, zoals de Scholekster en Grote Stern.

 
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief