Vogelkijkpunten

Het Gemaalhuisje in de Cocksdorp

Vanaf 2023 is er ook op loopafstand van het centrum van De Cocksdorp een extra punt waar vogelwachters je kunnen voorlichten over de vogels in de buurt. In het zogenaamde ‘gemaalhuisje’, aan het einde van de Kikkertstraat tegen de dijk aan, kun je terecht voor informatie over de vogels in de buurt. Ook vind je er informatie over het Nationaal Park Duinen van Texel, de Vogelboulevard, De Cocksdorp zelf en de aangelegen polder Dorpzicht. Voor wandelingen, fietsroutes en alles wat een natuurliefhebber maar wil weten kun je terecht bij de vrijwillige vogelwachters van het Vogelinformatiecentrum.

Verder lezen

Natuurcentrum De Marel

In het noordwestelijke deel van natuurgebied Waalenburg ligt Natuurcentrum De Marel. Vanaf de Nieuwlanderweg eenvoudig met de auto en met de fiets te bereiken. Natuurcentrum De Marel is eigendom van Natuurmonumenten en het gastheerschap wordt uitgedragen door medewerkers van het Vogelinformatiecentrum. Op deze prachtige plek waar het heerlijk bijkomen is (met een kop koffie), kun je alle informatie krijgen over de natuurgebieden op Texel en dan vooral van die van Natuurmonumenten. Ook kun je hier alle informatie over het Wadden Vogelfestival krijgen.

Verder lezen

De Slufter-Noord

Eén van de parels van het Nationaal Park Duinen van Texel is natuurlijk de Slufter. Dit unieke natuurgebied trekt heel veel verschillende vogelsoorten. Aan de noord opgang van de Slufter (aan het einde van de Oorsprongweg) verblijven in het duin, gedurende de broedtijd, twee vrijwillige vogelwachters. Deze vrijwilligers van Staatsbosbeheer kunnen je alles vertellen over De Slufter en over de vogels die je daar kunt zien. Vanaf het uitkijkpunt heb je uitzicht over het Diepe Gat waar vogelsoorten zoals Lepelaar, Eidereend, Tureluur, Groenpootruiter, Zilverplevier, Blauwe Kiekendief en Velduil zich regelmatig laten zien.

Verder lezen

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de plek om even langs te gaan tijdens het Wadden Vogelfestival. Het is hét ontmoetingspunt voor de vogelaar en hier worden alle bijzondere waarnemingen uitgewisseld. Hier is tevens het vertrekpunt voor alle vogelexcursies dit weekend. Ook de busexcursies vertrekken vanuit dit centrum. Tijdens het gehele weekend kun je in het Vogelinformatiecentrum genieten van een grootse verrekijkershow. Alle merken verrekijkers en telescopen zijn aanwezig en je kunt ze zelf testen. En de koffie staat klaar

Verder lezen

Utopia / De Schorren

Onderdeel van de Vogelboulevard van Texel is natuurgebied Utopia. Dit in 2009/2010 nieuw aangelegde natuurgebied van Natuurmonumenten bestaat uit veel ondiep water met diverse schelpeneilanden. In dit gebied broeden vele steltlopers, zoals Kluten, Scholeksters, Bontbekplevieren, Kleine Plevier, Tureluur en Grutto. Ook de vele Lepelaars die op naastgelegen Schorren broeden komen vaak foerageren in het gebied en laten zich dan van heel dichtbij bekijken (en fotograferen).

Verder lezen

De Geul en Mokbaai

Aan de rand van de Mokbaai, langs de Mokweg, vind je het meest zuidelijk gelegen vogelkijkpunten van het eiland. Bij kijkpunt De Geulplas staan twee vrijwillige vogelwachten van Staatsbosbeheer om u dit weekend alle informatie over het gebied en de vogels te geven. Dit punt is prachtig gelegen in het Nationaal Park Duinen van Texel en vanaf hier heb je zicht over de Geulplas en Mokbaai.

Verder lezen
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief