• Home
 • Wadden Vogelfestival Vogelweekend

Wadden Vogelfestival Vogelweekend

Samen met het Nationaal Park Duinen van Texel organiseren we als Vogelinformatiecentrum ook in 2024 weer een Wadden Vogelfestival Vogelweekend. Zoals ieder jaar staat het weekend in het teken van vogels kijken en de zoektocht naar bijzondere soorten. Statistisch gezien zijn deze dagen van mei de beste dagen om zeldzame vogels te ontdekken. En Texel is al sinds jaar en dag de gemeente waar de meeste zeldzaamheden ontdekt worden.

Tijdens het vogelweekend zijn alle vogelaars van harte welkom. Iedereen zorgt zelf voor de eigen overnachting en vogelt het weekend op zijn of haar eigen manier. Informatie over accommodatie kun je onder meer vinden op de website van de VVV Texel.

Op 11 & 12 mei 2024 is het Vogelinformatiecentrum het centrale punt waar je alle informatie over dit weekend, de vogels, de Texel Big Day, gegidste excursies, bemande vogelkijkpunten en de verrekijkershow kunt krijgen. Het Vogelinformatiecentrum is het hele weekend geopend van 9.00 – 18.00 uur. Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.

Op vrijdagochtend 10 mei 2024 om 7.00 uur start het competitieve element van het Voorjaarsweekend: het zoeken naar de beste soort van het weekend!
Het programma eindigt met de prijsuitreiking aan de ontdekker van de beste soort van het weekend, op zondag 12 mei 2024 om 17:00 uur.  Het avondprogramma van dit Voorjaarsweekend lees je hier.

Soort van het weekend 

Uiteraard is er ook dit jaar weer een fraaie kijker te winnen. Dit jaar is dat een Bynolyt TX 10x42HD inclusief luxe draagriem t.w.v. €479,-. De bekendmaking en prijsuitreiking zijn zondag 12 mei om 17:00 uur in het Vogelinformatiecentrum. De spelregels rondom de soort van de dag zijn helemaal onderaan deze pagina te vinden.

BELANGRIJK: Vergeet dus vooral niet om je bijzondere waarnemingen door te geven via de bestaande systemen (Bird Alerts Texel, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl), of geef je waarneming mondeling door aan iemand die toegang heeft tot één van deze systemen, of meld deze bij het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42 in De Cocksdorp.

Op maandag 13 mei kun je net als altijd (van 10.00 – 18.00 uur) terecht in het Vogelinformatiecentrum voor alle informatie over vogels kijken op Texel en natuurlijk voor alle vragen over optiek (en om te testen).

Spelregels soort van het weekend: 

 • De soort van het weekend moet gevonden worden vanaf vrijdag 10 mei 2024 om 07.00 uur t/m zondag 12 mei 2024 om 17.00 uur.
 • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen vanaf boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking).
 • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van het hele weekend tot een enkel vrij uurtje.
 • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag 12 mei 2024 om 17.00 uur. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
 • Er is een lijst samengesteld waarop aan alle maar enigszins te verwachten soorten een aantal punten is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar.
 • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
 • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
 • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep Bijeneters), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen Bijeneters levert uiteraard wel twee keer punten op.
 • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit een bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp, de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
 • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste  “lijst van Nederlandse vogelsoorten”. Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
 • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto’s of verifieerbare geluidsopnames of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de hoofdprijs in aanmerking te komen.
 • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Bird Alerts Texel, Dutch Bird Alerts, of Waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt).
 • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een of meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
 • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
 • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
 • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.

En hoewel ook hier het adagium “meedoen is belangrijker dan winnen” onverkort geldt, juicht het bestuur van Dutch Birding van harte toe dat men vol overgave tracht de hoofdprijs in de wacht te slepen – liefst met een nieuwe soort voor Nederland!
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

 • Nationaal Park Duinen van Texel
 • Vogelinformatiecentrum
 • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief