Vogelexcursies

Komende maanden zullen we het excursieprogramma voor het Wadden Vogelfestival van 2024 actualiseren. Als het zover is leest u dat op deze pagina. Kijk ondertussen gerust naar het uitgebreide programma dat we in 2023 konden aanbieden.

 

 

Tijdens het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum het hele weekend vogelexcursies en verschillende workshops. De opbrengsten van deze vogelexcursies worden door de Stichting Texel Vogeleiland besteed aan een vastgesteld goed doel; in 2023 zijn dat de Scholekster en Grote Stern. We steunen hen door het opgehaalde geld te besteden aan broedmogelijkheden voor beide soorten, maar ook aan onderzoek en voorlichting over de beste bescherming van deze soorten die het zo hard nodig hebben. Op deze manier kunnen we allemaal wat terug doen voor de natuur, we genieten er immers ook van.

De meeste vogelexcursies kun je rechtstreeks boeken via www.vogelexcursiestexel.nl. Natuurlijk zijn op die site ook vogelexcursies te vinden die de komende maanden plaatsvinden. Mocht je de excursie via andere kanalen boeken, dan staat dat bij de excursie vermeld.

20150510 093943 Large

Jaarrond organiseert het Vogelinformatiecentrum 6 dagen per week vogelexcursies op Texel. Tijdens het Wadden Vogelfestival hebben we ook een extra groot aanbod aan vogelexcursies om met een ervaren vogelaar het veld in te gaan. Maar er zijn dat weekend ook speciale, bijzondere excursies. Zo kun je met de boswachter op pad bij de Prins Hendrik Zanddijk, en kun je op kunstexcursie met een bekende vogeltekenaar.

 

MET DE BOSWACHTERS BIJ DE PRINS HENDRIK ZANDDIJK

Tijdens het Wadden Vogelfestival kun je op verschillende momenten tijdens het weekend op pad met de boswachters van Staatsbosbeheer bij een van Texels nieuwere natuurgebieden; de Prins Hendrijk Zanddijk. Ervaren Texelse boswachter en vogelaar Edwin van Egmond en zeer bekende boswachter en vogelaar Thomas van der Es, die sinds kort het Texelse boswachters-team versterkt nemen je graag mee. Een schat aan kennis hebben de boswachters over het gebied en de vele vogels die er te zien zijn, en ze willen het graag met je delen tijdens deze speciale excursie die alleen in het weekend van het Wadden Vogelfestival georganiseerd wordt. En nog mooier, de opbrengst van de excursie gaat volledig naar het goede vogeldoel van 2023, de Scholekster en Grote Stern. Op de volgende momenten kun je op pad met de boswachters van Staatsbosbeheer (let op, inschrijven via de site vooraf is verplicht):

Zaterdag 6 mei van 11:00-12:30. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zaterdag 6 mei van 13:30-15:00. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zondag 7 mei van 11:00-12:30. Inschrijven en meer informatie via deze link. 

KUNSTEXCURSIES

Terwijl Nicolas van Overmeeren op de zaterdag van het Wadden Vogelfestival (6 mei) aanwezig is op de Birdfair, wil hij zondag graag met enthousiaste deelnemers op pad om mensen meer te leren over het tekenen van vogels. Hij neemt je mee naar een gebied waar je met hem een tekenworkshop volgt. Ben je dus altijd al enthousiast over het tekenen van vogels, maar wil je meer leren of vind je het gewoon eens leuk om het tekenen van vogels te proberen, ga dan mee op excursie met Nicolas! Ook van deze excursie gaan de opbrengsten naar het goede vogeldoel van 2023, de Scholekster en Grote Stern.

 

Zondag 7 mei van 11:00-13:30. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Ook voor de kinderen is een teken workshop mogelijk. Hans Post heeft als afsluiting van zijn expositie in Natuurcentrum de Marel voor kinderen van 6 tot 12 jaar een teken workshop. Tijdens deze workshop kunnen de kids leren hoe je een vogel nou goed kan tekenen.

Zondag 7 mei van 10:00-12:00. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zondag 7 mei van 13:00-15:00. Inschrijven en meer informatie via deze link.

SPECIALE VOGELEXCURSIES, EXCLUSIEF TIJDENS DIT WEEKEND

Op zondagochtend neemt een Texelse vogelaar je graag in alle vroegte mee om de vogelzang eens beter te leren. De excursie is al vroeg, omdat de meeste vogels dan actief aan het zingen zijn.

Zondag 7 mei van 06:00-08:00. Inschrijven en meer informatie via deze link.

REGULIERE EXCURSIES VAN HET VOGELINFORMATIECENTRUM

Onze busexcursies tijdens het Wadden Vogelfestival:

Tijdens de busexcursies ga je met een exclusieve minibus met maximaal 6 mensen circa 3 uur op pad om vogels te kijken. Dit weekend staan al onze busexcursies zoveel mogelijk in het teken om veel verschillende vogelsoorten aan je te laten zien. Daarom is vooraf niet duidelijk aan te geven waar de gids je naar toe zal brengen. Maar dat je veel verschillende soorten zal zien is zeker! Meer informatie en het boeken van deze vogelexcursies gaat via www.vogelexcursiestexel.nl.

Vrijdag 5 mei van 9.30 – 12.30 uur.

Vrijdag 5 mei van 13.30 – 16.30 uur.

Zaterdag 6 mei van 9.30 – 12.30 uur.

Zaterdag 6 mei van 13.30 – 16.30 uur.

Zondag 7 mei van 9.30 – 12.30 uur.

Zondag 7 mei van 13.30 – 16.30 uur.

De start en het einde van de busexcursies is bij het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42. De kosten van de busexcursies zijn 45,00 euro per persoon.

20151029 112845 Large

Onze wandelexcursies tijdens het Wadden Vogelfestival: 

De wandelexcursies vertrekken meerdere keren per dag en duren circa 2 uur. Soms verplaatsen we ons gezamenlijk in een paar auto’s naar een ander gebied om daar twee uur vogels te kijken. Het doel van deze wandelexcursies is altijd om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten goed op naam te brengen. Ook wordt er veel aandacht aan de vogelzang en andere vogelgeluiden besteed. De wandelexcursies van het Wadden Vogelfestival kunnen op verschillende plekken starten. Informatie hierover vindt u op onze website.

Zaterdag 6 mei van 9.00-11.00 uur.

Zaterdag 6 mei van 14.00-16.00 uur.

Zaterdag 6 mei van 13.00-15.00 bij Natuurcentrum de Marel. Let op! Boeken gaat via deze link.

Zondag 7 mei van 9.00-11.00 uur.

Zondag 7 mei van 14.00-16.00 uur.

De kosten van deze excursies bedragen 20,00 euro per persoon.

vogeltraining

 

 

 
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief