Vogelexcursies

Tijdens het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum het hele weekend vogelexcursies en verschillende workshops. De opbrengsten van deze vogelexcursies worden door de Stichting Texel Vogeleiland besteed aan een vastgesteld goed doel; in 2024 zijn dat kustbroeders, zoals Scholekster en sterns zoals de Dwergstern. We steunen hen door het opgehaalde geld te besteden aan broedmogelijkheden voor beide soorten, maar ook aan onderzoek en voorlichting over de beste bescherming van deze soorten die het zo hard nodig hebben. Op deze manier kunnen we allemaal wat terug doen voor de natuur, we genieten er immers ook van.

De meeste vogelexcursies kun je rechtstreeks boeken via www.vogelexcursiestexel.nl. Natuurlijk zijn op die site ook vogelexcursies te vinden die de komende maanden plaatsvinden. Mocht je de excursie via andere kanalen boeken, dan staat dat bij de excursie vermeld.

20150510 093943 Large

Jaarrond organiseert het Vogelinformatiecentrum 6 dagen per week vogelexcursies op Texel. Tijdens het Wadden Vogelfestival hebben we ook een extra groot aanbod aan vogelexcursies om met een ervaren vogelaar het veld in te gaan. Maar er zijn dat weekend ook speciale, bijzondere excursies. Op www.vogelexcursiestexel.nl  vindt je het meest actuele aanbod.

KUNSTEXCURSIE

Terwijl Nicolas van Overmeeren op de zaterdag van het Wadden Vogelfestival (11 mei) aanwezig is op de Birdfair, wil hij zondag graag met enthousiaste deelnemers op pad om mensen meer te leren over het tekenen van vogels. Hij neemt je mee naar een gebied waar je met hem een tekenworkshop volgt. Ben je dus altijd al enthousiast over het tekenen van vogels, maar wil je meer leren of vind je het gewoon eens leuk om het tekenen van vogels te proberen, ga dan mee op excursie met Nicolas! Ook van deze excursie gaan de opbrengsten naar het goede vogeldoel van 2023, de Scholekster en Grote Stern.

 

Zondag 12 mei van 11:00-13:30. Inschrijven en meer informatie via deze link.

THEMA-EXCURSIES VROEGE VOGELZANG

Op beide ochtenden neemt een Texelse vogelaar je graag in alle vroegte mee om de vogelzang eens beter te leren. De excursie is al vroeg, omdat de meeste vogels dan actief aan het zingen zijn.

Zaterdag 11 mei van 06:00-08:00. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zondag 12 mei van 06:00-08:00. VOLGEBOEKT!

THEMA-EXCURSIE TAPUITEN

Frank Majoor en Maja Steenbergen zijn medewerkers van SOVON, Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland. Zij organiseren o.a. vogeltellingen en inventarisaties die de basis vormen voor natuurbeleid en –beheer in Nederland. Maja en Frank vertellen je alles over onze bijzondere Texelse broedvogel, de Tapuit!

Zaterdag 11 mei van 10.00-12.00 uur. Tapuiten in de duinen op de noordkop van Texel. Inschrijven en meer informatie via deze link.

THEMA-EXCURSIES STRANDBROEDVOGELS

Thomas van der Es, boswachter bij Staatsbosbeheer, laat je één van de belangrijkste broedgebieden van Texel voor de bontbekplevier zien.

Zaterdag 11 mei van 10.00-12.00. Inschrijven en meer informatie via deze link. LET OP: start bij de Sluftertrap.

Zaterdag 11 mei van 14.00-16.00. Inschrijven en meer informatie via deze link. LET OP: start bij de Parkeerplaats bij de Vuurtoren.

BUSEXCURSIES WADDEN VOGELFESTIVAL

Tijdens de busexcursies ga je met een exclusieve minibus met maximaal 8 mensen circa 3 uur op pad om vogels te kijken. Dit weekend staan al onze busexcursies zoveel mogelijk in het teken om veel verschillende vogelsoorten aan je te laten zien. Daarom is vooraf niet duidelijk aan te geven waar de gids je naar toe zal brengen. Maar dat je veel verschillende soorten zal zien is zeker! Meer informatie en het boeken van deze vogelexcursies gaat via www.vogelexcursiestexel.nl.

Vrijdag 10 mei van 9.30 – 12.30 uur. VOLGEBOEKT!

Vrijdag 10 mei van 13.30 – 16.30 uur. VOLGEBOEKT!

Zaterdag 11 mei van 9.30 – 12.30 uur. VOLGEBOEKT!

Zaterdag 11 mei van 13.30 – 16.30 uur. VOLGEBOEKT!

Zondag 12 mei van 9.30 – 12.30 uur. NOG 1 PLEK BESCHIKBAAR VIA DEZE LINK.

Zondag 12 mei van 13.30 – 16.30 uur. NOG 1 PLEK BESCHIKBAAR VIA DEZE LINK.

De start en het einde van de busexcursies is bij het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42. De kosten van de busexcursies zijn 45,00 euro per persoon. Dit is inclusief gebruik van een goede Swarovski/Leica/Bynolyt verrekijker.

WANDELEXCURSIES WADDEN VOGELFESTIVAL

De wandelexcursies vertrekken meerdere keren per dag en duren circa 2 uur. Soms verplaatsen we ons gezamenlijk in een paar auto’s naar een ander gebied om daar twee uur vogels te kijken. Het doel van deze wandelexcursies is altijd om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten goed op naam te brengen. Ook wordt er veel aandacht aan de vogelzang en andere vogelgeluiden besteed. De wandelexcursies van het Wadden Vogelfestival kunnen op verschillende plekken starten. Informatie hierover vindt u op onze website.

Zaterdag 11 mei van 9.00-11.00 uur. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zaterdag 11 mei van 14.00-16.00 uur. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zaterdag 11 mei van 13.00-15.00 bij Natuurcentrum de Marel. Let op! Boeken gaat via deze link.

Zondag 12 mei van 9.00-11.00 uur. Inschrijven en meer informatie via deze link.

Zondag 12 mei van 14.00-16.00 uur. Inschrijven en meer informatie via deze link.

De kosten van deze excursies bedragen 20,00 euro per persoon. Dit is inclusief gebruik van een goede Swarovski/Leica/Bynolyt verrekijker.

vogeltraining

Wie begeleiden de vele excursies?

De excursies van het Wadden Vogelfestival worden begeleid door bevlogen vogelaars van geheel diverse pluimage….

Martijn IJzelenberg, Jan-Cees van der Velden en Hans van Oosterhout zijn enthousiaste en kundige vogelaars die graag op pad gaan met vogelaars.

Caroline Walta is verbonden aan de Stichting Ooievaar Research & Knowhow, een organisatie die sinds de herintroductie van de ooievaar in Nederland op vele gebieden onderzoek verricht om deze vogel beter te kunnen beschermen.

Bob Loos is voormalig mederwerker van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Na zijn pensionering zet hij zich vooral in voor het begeleiden van onze excursies. Daarnaast volgt hij ten behoeve van onderzoek door het NIOZ steltlopers als Kanoet en Rosse Grutto op hun jaarlijkse reis langs de oost-atlantische trekroute. In opdracht van Defensie monitort Bob ieder voorjaar de vogels die broeden op het strand op de zuidpunt van Texel.

Marcel Wijnalda is natuurgids op Texel en organiseert unieke natuurervaringen op maat voor particulieren en bedrijven.

Ruud Brouwer is medewerker bij een ecologisch onderzoeks- en adviesbureau. Zij inventariseren flora en fauna ten behoeve van terreinbeheer.

Frank Majoor en Maja Steenbergen zijn medewerkers van SOVON, Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland. Zij organiseren o.a. vogeltellingen en inventarisaties die de basis vormen voor natuurbeleid en –beheer in Nederland.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief