Terugblik 2017

Deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival brachten dit weekend 7.517,35 euro bijeen voor ernstig bedreigde vogelsoorten op de Texelse stranden. Zo werden de kwetsbare strandbroeders de echte winnaar van het vogelfestival, een initiatief van Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum. Ondertussen genoten een groot aantal vogelaars en natuurliefhebbers van de duizenden vogels en zeldzaamheden die werden ontdekt.

 

Meer kans voor onze strandbroeders
Strandbroeders als de dwergstern, strandplevier en bontbekplevier hebben het moeilijk op de drukbezochte Texelse stranden. Met de opbrengsten van het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day worden delen van het strand die nu zijn afgezet voor strandbroeders voorzien van informatieborden, zodat de vogels minder vaak worden verstoord. “Meer kans voor de bedreigde strandplevier,” aldus Han Brezet die als bestuurder van Stichting Texel Vogeleiland het geldbedrag in ontvangst nam. Na het weekend ontvingen we nog enkele extra donaties en hebben we uiteindelijk € 7517,35 opgehaald.

WVF17 109

Winnaars Texel Big Day
Op zaterdag 6 mei was Texel 24 uur lang de arena voor acht fanatieke teams van doorgewinterde en beginnende vogelaars. De hele dag gingen de teams op zoek naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Passend bij de duurzaamheidsambitie van Texel verplaatsen alle teams zich op elektrische fietsen, beschikbaar gesteld door Van der Linde Fietsen.

persfoto 009

Het team ‘Rock around the Clock’, bestaande uit Folkert Jan Hoogstra, Jeroen Breidenbach en Gijs Baller, won door in totaal 149 vogelsoorten te vinden, gedurende 24 uur non-stop vogelen.

WVF17 102

Team ‘Birding by Jizz’, bestaande uit Steven Wytema, Vera Wiarda en Mieke Kranstauber, heeft het meeste geld opgehaald voor de strandbroeders: 1.145 euro. Samen zagen de teams maar liefst 169 vogels en evenaarden hiermee het Texelse dagrecord!

WVF17 105

De jury had een eervolle vermelding voor team de ‘Jonge Hondjes’, vier jonge Texelaars, die in beide categorieën als tweede eindigden. “Dit hadden we niet verwacht,” zegt Koen Stork (14) uit De Cocksdorp, moe maar tevreden. “We zagen twee casarca’s, daar moet je echt mazzel voor hebben. Maar wij kennen natuurlijk alle sluiproutes van ons eiland. Dat heeft ons vast geholpen. Volgend jaar nemen we revanche en gaan we voor de winst.”

WVF17 031
Texel Big Day is voor het eerst georganiseerd door Vogelinformatiecentrum Texel en Nationaal Park Duinen van Texel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

persfotoHVD005

Een uitgebreid verslag van het Winnende Team leest u hier.

De totale score van alle teams en ook het totaal aantal vogelsoorten wat op 6 mei werd gezien vindt u hier. 

Wadden Vogelfestival
Deze tweede editie bracht weer veel bezoekers naar Texel. Monica Ralling van Nationaal Park Duinen van Texel: “Vogelliefhebbers van alle leeftijden genoten van talloze bijzondere vogels via een speciaal door het Wadden Vogelfestival uitgezette vogelroute.” Bezoekers gingen vooral naar de vogelkijkpunten in de Slufter en De Geul, de pareltjes van het Nationaal Park Duinen van Texel. Maar ook andere mooie plekken van Texel, zoals de ‘vogelboulevard’ Utopia, waren in trek.

WVF17 006

Het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp vormde wederom het epicentrum van het Wadden Vogelfestival, als startpunt van vogelexcursies en met een verrekijkershow waar liefhebbers hun hart konden ophalen.

WVF17 058

Nieuw dit jaar op de vogelroute was de natuurboerderij Plassendaal in natuurgebied Waal en Burg. Samenwerking met dit boerenbedrijf in de polder maakt het mogelijk voor bezoekers om weer andere soorten vogels te zien.
Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum Texel kijkt terug op een geslaagd weekend: “Heel bijzonder dat de roodstuitzwaluw, de draaihals én de bedreigde strandplevier gezien zijn. Onverwachte bonussen voor vogelaars. Ik heb fanatieke vogelaars, zoals ikzelf zien genieten. Maar ook jonge beginnende vogelaars de liefde voor het vogelen zien ontdekken.”

Mede-organisator Monica Ralling van Nationaal Park Duinen van Texel vult aan: “Vorig jaar zijn we gestart met het Wadden Vogelfestival om meer mensen het plezier van het vogels kijken te laten ervaren. Iedereen kan 12 en 13 mei 2018 alvast in zijn of haar agenda zetten, want de 3e editie van het Wadden Vogelfestival gaat er komen!”

Soort van het Weekend

Zoals ieder vogelfestival stelt het Vogelinformatiecentrum ook een prijs beschikbaar voor de persoon die de meest zeldzame vogelsoort van het weekend weet te ontdekken. Dit jaar was de prijs een Opticron verrekijker VeranoHD 8×32 twv 449 euro (met dank aan Opticron). Deze prachtige verrekijker werd gewonnen door Michel Veldt met de ontdekking van een Roodstuitzwaluw en een Draaihals.

WVF17 113

persfotoHVD008

foto’s Marc Plomp en Harvey van Diek
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief