Terugblik 2016

Op 7 & 8 mei werd voor de eerste maal het Wadden Vogelfestival op Texel gehouden. Georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel.

Het evenement werd mede dankzij het weer een groot succes. Maar liefst 3.000-3.500 bezoekers bezochten één of meerdere vogelkijkpunten en genoten van de grote vogeldiversiteit die Texel rijk is. Daarnaast werd er ongeveer 1.300 euro ingezameld voor een nieuw vogelkijkpunt op Texel. Voor vele echte kenners en beginnende vogelaars een uniek weekend waarin vele excursies werden georganiseerd, er speciale vogelkijkpunten met verrekijkers en telescopen waren ingericht om iedereen de gelegenheid te bieden de broedende vogels en trekvogels van dichtbij te bekijken. Circa 180 vogelsoorten zijn dit weekend gezien, waaronder een aantal bijzondere soorten die niet vaak op Texel zijn gezien zoals de Visarend, Porseleinhoen, Roodpootvalk, Draaihals, Hop, Kleine Vliegenvanger, Steppekiekendief, Grauwe Kiekendief, Velduil en Witvleugelstern. De diversiteit die de Texelse natuur aan flora en fauna biedt is voor vele bezoekers een reden om het eiland aan te doen. Het Wadden Vogelfestival werd ondersteund door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Ecomare, Roots en Dutch Birding.

wvf001

Texel is een geweldige plek om vogels te kijken en een hotspot voor zeldzaamheden, een meerwaarde die het Nationaal Park Duinen van Texel, het Vogelinformatiecentrum en de natuurorganisaties graag willen uitdragen. Met het Wadden Vogelfestival hoopt de organisatie nog meer mensen te betrekken bij de natuur en enthousiast te maken voor het genieten van de vogels. De activiteiten zijn druk bezocht. Op bijzondere locaties als De Geul en De Slufter konden bezoekers genieten van broedende aalscholvers, meerdere  voorbijvliegende visarenden en een zwarte ooievaar. Bij Utopia kon men van dichtbij de broedende grote Sterns bewonderen en bovenop de dijk genieten van de Waddenzee met velen duizenden steltlopers. Ook de geheel gerenoveerde eendenkooi van Spang werd druk bezocht. Op zaterdag waren alle Texelse natuurorganisaties aanwezig op de informatiemarkt op het Turfveld met belevingsactiviteiten . Het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp vormde het episch centrum van het Wadden Vogelfestival, met vele excursies, een vogelmarkt en verrekijkershow, waar specialisten hun hart konden ophalen.

wvf002

Het Vogelinformatiecentrum deelde in het kader van het Dutch Birding Vogelweekend tweemaal een prijs uit aan de vogelaar die de meest bijzondere vogel in het weekend ontdekte en stelde een verrekijker ter beschikking. Op zaterdag ging de verrekijker naar Vivian Jacobs met de ontdekking van een Roodpootvalk en op zondag ging de verrekijker naar Caroline Walta met haar ontdekking van de Witvleugelstern.

De organisatie van het Wadden Vogelfestival heeft voor dit weekend een bijdrage kunnen leveren aan het bouwen van een nieuw vogelkijkscherm op het Renvogelveld, naast Duinpark De Robbenjager.

Monica Ralling van het Nationaal Park Duinen van Texel en Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum spreken over een succesvol evenement. “Wat ons betreft wordt het Wadden Vogelfestival een terugkerend evenement”

wvf011

wvf005

De Wadwachters op het Vogelkijkpunt Utopia met hun nieuwe Telescoop, beschikbaar gesteld door het Vogelinformatiecentrum en Meopta.

wvf028

Gratis schoonmaken van uw verrekijker (dit kan altijd bij het Vogelinformatiecentrum, loop gerust binnen).

wvf032

Paul Böhre van het Vogelmagazine is hier net terug van een uiterst succesvolle vogelexcursie. in 2017 zal Paul ook weer diverse excursies leiden.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief