Nieuws

Wadden Vogelfestival 2023: Eerste resultaten zender-onderzoek Scholeksters

Tijdens het Wadden Vogelfestival is op verschillende manieren geld opgehaald voor het goede doel, de kustbroeders zoals Grote Stern en Scholekster. Zo hebben alle teamleden van de Texel Big Day meer dan 15.000 euro met elkaar opgehaald. Een deel van dit geld is naar Stichting Onderzoek Scholekster (SOS) gedoneerd voor een zender-onderzoek op de Hoge Berg op Texel. Elk team mocht daarbij 2 namen doorgeven. Een volwassen en een jonge Scholekster zijn gezenderd en konden onder die naam weer teruggevonden worden op de WATLAS site. Bruno Ens, Voorzitter van SOS en Scholekster onderzoeker bij Sovon deelt hieronder de eerste resultaten:

Verder lezen

Zenderproject van Texelse Scholeksters nu te volgen!

Tijdens het Wadden Vogelfestival is er enorm veel geld ingezameld voor het goede vogeldoel van 2023, de Scholekster en Grote Stern. Ook de Texel Big Day was een zeer groot succes. Samen haalden de deelnemers meer dan 15.000 euro op voor de Scholekster en Grote Stern. Eerder dit jaar meldden we al dat we met het geld een mooie webcam hebben kunnen plaatsen op de Prins Hendrik Zanddijk om een oogje in het zeil te houden bij de Grote Sterns. Vogelgriep is in de kolonie toch nu toe gelukkig niet vastgesteld. Maar daarnaast heeft de afgelopen maand ook een zenderproject plaatsgevonden bij Texelse Scholekster die op de Hoge Berg broeden. Bruno Ens, Scholekster onderzoeker bij Sovon en onderdeel van de Stichting Onderzoek Scholekster (SOS) schreef hiervoor een interessant stuk over het zenderproject. Zie zijn bevindingen hieronder.

Verder lezen

Bestedingen aan de Grote Stern en Scholekster

Dit jaar hebben de organisatie van het Wadden Vogelfestival en het bestuur van de Stichting Texel Vogeleiland nauw samengewerkt om het geld, dat ze in 2023 denken binnen te krijgen voor de kustbroeders als Grote Stern en Scholekster, alvast toe te delen aan een aantal projecten. Omdat het Wadden Vogelfestival midden in het broedseizoen plaatsvindt is het altijd lastig om toch in hetzelfde jaar al bestedingen te doen. Toch is dit de Stichting Texel Vogeleiland voor 2023 gelukt.

Verder lezen

Excursies tijdens het Wadden Vogelfestival!

Jaarrond organiseert het Vogelinformatiecentrum 6 dagen per week vogelexcursies op Texel. Tijdens het Wadden Vogelfestival hebben we ook een extra groot aanbod aan vogelexcursies om met een ervaren vogelaar het veld in te gaan. Maar er zijn dat weekend ook speciale, bijzondere excursies. Zo kun je met de boswachter op pad bij de Prins Hendrik Zanddijk, en kun je op kunstexcursie met een bekende vogeltekenaar.

Verder lezen

Prachtige houtsnede van Erik van Ommen ook in 2023 voor teams.

Kunstenaar Erik van Ommen stelt voor een Texel Big Day team, net als in 2022, een prachtige houtsnede van een Goudlijster beschikbaar. Deze houtsnede van de Goudlijster die in september 2021 in de Tuintjes op Texel gezien werd, wordt beschikbaar gesteld als prijs voor degene die de meest zeldzame vogelsoort tijdens de Texel Big Day vindt!

Verder lezen

Podcast over de Scholekster

Niet alleen het Wadden Vogelfestival zet zich in 2023 in voor de Scholekster. Sovon heeft in 2023 het jaar van de Scholekster uitgeroepen omdat het erg slecht gaat met de soort. Wil je weten waarom de Scholekster een echte pechvogel is? Beluister dan de podcast van Sovon over deze nationale pechvogel! Je kunt de podcast vinden via deze link.

Verder lezen
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief