Nieuws

Vogelaars halen meer dan 100.000 euro op voor de vogels!!

Het Wadden Vogelfestival doet Texel wederom eer aan als Vogeleiland!
Afgelopen weekend stond Texel weer in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur tijdens het driedaagse Wadden Vogelfestival. Tijdens het festival is door vele activiteiten, zoals de Texel Big Day, bijna 24.000 euro opgehaald voor de bescherming van de kustbroedvogels zoals onder andere sterns en de scholekster.

Verder lezen

VOORJAARSTREK KOMT WEER OP GANG!

Over minder dan 4 weken zullen we jullie weer van harte welkom heten op het Wadden Vogelfestival op 11&12 mei.  Maar ook nu al is de voorjaarstrek van vogels alweer op volle gang en is er ontzettend veel te beleven. Er zijn alweer diverse dwaalgasten gevonden en vele trekvogels komen weer terug om de beste broedplekken te claimen op Texel!

Verder lezen

Bezoek de Birdfair op 11 mei!

Op zaterdag 11 mei ben je van harte welkom op de Birdfair (Vogelaarsmarkt) van het Waddenvogelfestival! Hier hangt altijd een gezellige sfeer waarin vogelaars en vogelliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. De Birdfair en bijbehorende Optiekshow wordt gehouden op het Waterplein in de Cocksdorp. De Birdfair wordt op zaterdagavond afgesloten met een gezellige avond voor vogelaars waar iedereen welkom is.

Verder lezen

GA MEE OP UNIEKE EXCURSIES TIJDENS HET WADDENVOGELFESTIVAL!

Tijdens het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum het hele weekend vogelexcursies en verschillende workshops. De opbrengsten van deze vogelexcursies worden door de Stichting Texel Vogeleiland besteed aan een vastgesteld goed doel; in 2024 zijn dat kustbroeders, zoals Scholekster en sterns zoals de Dwergstern en Grote Stern.

Verder lezen

De Swarovski Service kar bezoeken of de AX Visio proberen?

Dit jaar zal Swarovski Optik weer met een speciale kar aanwezig zijn waar je kleine reparaties kan bewerkstelligen en je kijker of telescoop kan laten schoonmaken door echte experts! Ook zal Swarovski weer al hun optiek en gadgets meenemen zodat iedereen deze weer uitgebreid kan testen en bekijken. Experts kunnen je ook alles vertellen over het nieuwste model verrekijker, de AX-Visio. Deze zal aanwezig zijn op het waterplein bij de Swarovski kar en in het Vogelinformatiecentrum. Op zondag 12 mei verplaatst de Swarovski kar zich naar Natuurcentrum de Marel in Waal en Burg, maar zal de grote optiekshow met alle merken (waaronder ook Swarovski ) verdergaan in het Vogelinformatiecentrum!

Verder lezen

Vogelaarsdiner met Japans en Italiaans buffet!

Het Vogelaarsdiner van dit jaar staat in het teken van sushi, pasta’s en pizza (Ook vegetarisch)! Vanaf 18:30 kun je op het Waterplein in de Cocksdorp terecht voor een gezellige vogelaarsavond. Komen jullie samen lekker eten en bijpraten met andere vogelaars?  Casa di Gio’s en Texels Goud verzorgen tot 21:30 een heerlijke Italiaanse en Japanse avond.

Verder lezen

Houtsnede van de Texelse Goudlijster ook in 2024 voor de Texel Big Day

Kunstenaar Erik van Ommen stelt voor een Texel Big Day team, net als in 2022 en 2023, een prachtige houtsnede van een Goudlijster beschikbaar. Deze Goudlijster werd in september 2021 in de Tuintjes op Texel gezien. De houtsnede hiervan wordt beschikbaar gesteld als prijs voor de persoon of het team dat de meest zeldzame vogelsoort van de Texel Big Day vindt! Een mooi gebaar van een van de meest bekende vogelkunstenaars van Nederland.

Verder lezen

Prachtvogels voor het eerste Texel Big Day team dat €2.000,00 ophaalt!

Het boek ‘Prachtvogels, alle 94 soorten van de Rode Lijst’ is een unieke verzameling: de reeks korte verhalen van René de Vos, gebundeld met hun portretten door topfotografen van over de hele wereld. Verkrijgbaar in het voorjaar van 2024, maar via intekening ook nu al beschikbaar! Deelnemer aan de Texel Big Day? Dan hebben we nog beter nieuws!

Verder lezen

Texelse Grote sterns worden gezien in Gambia!

Tijdens het Wadden Vogelfestival van 2023 is door onder andere de teams van de Texel Big Day ruim € 15.000,- opgehaald voor het goede vogeldoel. Het goede vogeldoel van 2023 stond in het teken van kustbroeders, met de Grote Stern en Scholekster in de spotlights. Het is dan ook mooi om te horen dat op Texel geringde Grote Sterns in hun overwinteringsgebied in Gambia zijn aangekomen.

Verder lezen

Ons Goede Doel 2024

In navolging op het succes van 2023 is het goede doel in 2024 ook het beschermen van de kustbroedvogels zoals sterns, plevieren en de scholekster. In 2023 werd er ruim 15.000 euro opgehaald wat besteed is aan verschillende doelen. In 2024 hopen we nog meer op te halen voor de volgende doelen/projecten:

Verder lezen

Lezing over strandbroedvogels door Pim Wolf!

Op vrijdagavond 15 december zal in samenwerking met Stichting Vogeleiland, Staatsbosbeheer en Vogelwerkgroep Texel beroepsvogelaar Pim Wolf uit Zeeland afdalen naar het hoge noorden voor een lezing over plevieren en andere kustbroedvogels in het Deltagebied.

Verder lezen

Wadden Vogelfestival 2023: Eerste resultaten zender-onderzoek Scholeksters

Tijdens het Wadden Vogelfestival is op verschillende manieren geld opgehaald voor het goede doel, de kustbroeders zoals Grote Stern en Scholekster. Zo hebben alle teamleden van de Texel Big Day meer dan 15.000 euro met elkaar opgehaald. Een deel van dit geld is naar Stichting Onderzoek Scholekster (SOS) gedoneerd voor een zender-onderzoek op de Hoge Berg op Texel. Elk team mocht daarbij 2 namen doorgeven. Een volwassen en een jonge Scholekster zijn gezenderd en konden onder die naam weer teruggevonden worden op de WATLAS site. Bruno Ens, Voorzitter van SOS en Scholekster onderzoeker bij Sovon deelt hieronder de eerste resultaten:

Verder lezen

Zenderproject van Texelse Scholeksters nu te volgen!

Tijdens het Wadden Vogelfestival is er enorm veel geld ingezameld voor het goede vogeldoel van 2023, de Scholekster en Grote Stern. Ook de Texel Big Day was een zeer groot succes. Samen haalden de deelnemers meer dan 15.000 euro op voor de Scholekster en Grote Stern. Eerder dit jaar meldden we al dat we met het geld een mooie webcam hebben kunnen plaatsen op de Prins Hendrik Zanddijk om een oogje in het zeil te houden bij de Grote Sterns. Vogelgriep is in de kolonie toch nu toe gelukkig niet vastgesteld. Maar daarnaast heeft de afgelopen maand ook een zenderproject plaatsgevonden bij Texelse Scholekster die op de Hoge Berg broeden. Bruno Ens, Scholekster onderzoeker bij Sovon en onderdeel van de Stichting Onderzoek Scholekster (SOS) schreef hiervoor een interessant stuk over het zenderproject. Zie zijn bevindingen hieronder.

Verder lezen

Bestedingen aan de Grote Stern en Scholekster

Dit jaar hebben de organisatie van het Wadden Vogelfestival en het bestuur van de Stichting Texel Vogeleiland nauw samengewerkt om het geld, dat ze in 2023 denken binnen te krijgen voor de kustbroeders als Grote Stern en Scholekster, alvast toe te delen aan een aantal projecten. Omdat het Wadden Vogelfestival midden in het broedseizoen plaatsvindt is het altijd lastig om toch in hetzelfde jaar al bestedingen te doen. Toch is dit de Stichting Texel Vogeleiland voor 2023 gelukt.

Verder lezen

Excursies tijdens het Wadden Vogelfestival!

Jaarrond organiseert het Vogelinformatiecentrum 6 dagen per week vogelexcursies op Texel. Tijdens het Wadden Vogelfestival hebben we ook een extra groot aanbod aan vogelexcursies om met een ervaren vogelaar het veld in te gaan. Maar er zijn dat weekend ook speciale, bijzondere excursies. Zo kun je met de boswachter op pad bij de Prins Hendrik Zanddijk, en kun je op kunstexcursie met een bekende vogeltekenaar.

Verder lezen

Prachtige houtsnede van Erik van Ommen ook in 2023 voor teams.

Kunstenaar Erik van Ommen stelt voor een Texel Big Day team, net als in 2022, een prachtige houtsnede van een Goudlijster beschikbaar. Deze houtsnede van de Goudlijster die in september 2021 in de Tuintjes op Texel gezien werd, wordt beschikbaar gesteld als prijs voor degene die de meest zeldzame vogelsoort tijdens de Texel Big Day vindt!

Verder lezen

Podcast over de Scholekster

Niet alleen het Wadden Vogelfestival zet zich in 2023 in voor de Scholekster. Sovon heeft in 2023 het jaar van de Scholekster uitgeroepen omdat het erg slecht gaat met de soort. Wil je weten waarom de Scholekster een echte pechvogel is? Beluister dan de podcast van Sovon over deze nationale pechvogel! Je kunt de podcast vinden via deze link.

Verder lezen

Bekijk de Bird Boys in hun vlog!

Tijdens de Texel Big Day van 2022 hebben de Bird Boys, Ezra Ijzelenberg (15), Joas van der Velden (15) en Thije de Jong (14) een vlog over de Texel big Day gemaakt. De jonge vogelaars nemen je mee op pad tijdens hun 24-uurs vogelrace. Bekijk hem snel, en abboneer ook gelijk even op hun kanaal; de Bird Boys. Dan kunt u ook de andere fantastische vlogs zien die zij op jonge leeftijd gemaakt hebben!

Verder lezen

Ruim 14.000 euro voor kustbroedvogels!

Afgelopen weekend brachten deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival 14.184 euro bijeen voor de bescherming van broedvogels van onze kust zoals Bontbekplevier en Kluut. De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel vragen met het jaarlijkse vogelweekend zowel aandacht voor het genieten van de vele vogels op Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur.

Verder lezen
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief