Team goudplezier heeft weer een fantastische Texel Big Day gehad, Lees hier hun enthousiaste verslag over deze fantastische en vogelrijke dag!
Het is 9 mei, half 4 ‘s middags. Bram, Niels en ik nemen de geplande route nogmaals door en verwerken de meest recente waarnemingen erin. We nemen ons voor om ons niet te gauw te laten verleiden tot twitches maar ons aan ons grondig voorbereide plan te houden. We hebben een route waarbij we letterlijk bijna elk natuurgebiedje op Texel aan doen en zo’n 120 kilometer fietsen. Via Whatsapp komen er steeds meer mooie waarnemingen binnen en zelfs de weersverwachting lijkt goed te komen. Geen regen en ’s nachts O2.. dat belooft wat!
Na de briefing bij het Waterplein halen we nog gauw een vette bek bij Wilma in de Cocksdorp. Plots horen we zeer helder en luid een bijeneter. Een fractie van een seconde denk ik dat iemand op het terras voor de grap zit te tapen maar dan vliegen er vier bijeneters recht over het terras, een geweldige aftrap van de avond! Daarna pakken we de fietstassen in, laden we alle apparatuur nog op en proberen we nog wat slaap te vatten.. natuurlijk lukt dat niet door alle spanning maar alle rust is nog mooi meegenomen.
Om 00.00 staan we weer bij het Waterplein en fietsen we richting de Roggesloot. We fietsen rustig en stil om goed te luisteren en te kijken. Vorig jaar hadden we bij de rotonde al een kerkuil overvliegen en we hopen natuurlijk dat dat nog een keer gebeurt! Het blijft maar stil tot we om 00.06 onze eerste waarneming hebben: een Scholekster! Kort daarna horen we een Grauwe Gans en een Kievit. Dit wordt al gauw weer opgevolgd door een Waterhoen! Daar zijn we erg blij mee, want deze soort kan je op Texel flink hoofdpijn bezorgen. We lopen een tijdje in stilte wat rond en horen dan onze eerste belangrijke nachtsoort, de Ransuil! Voor het derde jaar op rij horen we hem op dezelfde plek, wat een opluchting dat we die al binnen het eerste kwartier kunnen aftikken. We besluiten ons aan ons plan te houden en terwijl we langs het Krimbos fietsen horen we een overvliegende Regenwulp, de soort die we vorig jaar als eerste hoorden.
We fietsen door de Eierlandse Duinen en kunnen daar Nachtegaal, Sprinkhaanzanger en Blauwborst aftikken, het gaat lekker! Tot een uur of 01.00 pakken we wat te verwachten soortjes maar daarna hebben we een half uur lang geen nieuwe soorten. Stiekem best spannend, want via de app lezen we dat anderen al allerlei soorten hebben die wij nog niet hebben. We fietsen inmiddels alweer bij Akiab en daar hebben we prachtig maar liefst twee Kerkuilen in beeld! Via de Hikmicro Habrok HX60LN die we te leen hebben kan ik de kerkuil prachtig in het pikkedonker volgen en kunnen Niels en Bram via de verbonden telefoon zien wat ik door de kijker zie. Een geweldige ervaring om ze zo in het donker te zien jagen.
Een Kleine Karekiet later fietsen we door de Staatsbossen en horen we het geweldige geratel van een Nachtzwaluw. Ook al zo’n belangrijke nachtsoort die we kunnen afstrepen. De sfeer is goed en we fietsen door naar Grote Vlak in de hoop daar een Roerdomp te horen. Samen met enkele andere teams staan we bij Grote Vlak in het pikkedonker te luisteren maar het blijft angstvallig stil. Met de Habrok kunnen we een Slobeend determineren (die snavel zie je perfect!) en horen we ook Krakeenden, maar daar kwamen we niet voor. Rond 03.30 horen we een Waterral, ook een fijne soort voor de Big Day want die is gemakkelijk te missen, zoveel geluid maken ze niet meer in mei.
Met 25 teams die meedoen wilden we goed op tijd in het bos zijn, maar door de angst om te laat te zijn vertrekken we wat te vroeg. Daardoor missen we helaas de roerdomp, onze eerste echt gemiste soort. We hopen hem later nog bij Oosterkolk te kunnen horen. In het bos duurt het nog best even voor we tekenen van leven horen, maar de Gekraagde Roodstaart laat zich als eerste horen. We komen Team Overalreigers tegen die menen een Kwartel te hebben gehoord, maar het nog niet met zekerheid durven te zeggen. Via de app lezen we dat elders ook een Kwartel wordt gemeld dus het zou goed kunnen. Na wat minuten stil blijven staan horen we vanuit de rand van het Staatsbos een Kwartel roepend vliegend! We zijn superblij dat we deze nog zelfs vanuit het bos zo helder roepend hebben kunnen horen. Niet veel later horen we onze eerst Houtsnip en de stemming is opperbest.
Het bos ontwaakt steeds meer en de waarnemingen volgen elkaar in rap tempo op. In de komende twee uur hebben we 30 waarnemingen erbij, waaronder Grasmus, Goudhaan, Appelvink, Havik, Grauwe Vliegenvanger, Fluiter, Grote Lijster, Wielewaal en Gaai. We hebben bijna alle targets voor de Staatsbossen gehaald en besluiten naar Paal 15 te gaan om daar te zeevogelen. Op de parkeerplaats pakken we meteen de broedende Bontbekplevier (afstand houden!) en aan zee hebben we meteen Drieteenstrandlopertjes. Aan zee staan trouwens Wendy en Klaas klaar met een compleet ontbijtbuffet: warme koffie en thee, croissantjes, yoghurt, zoetigheid en natuurlijk wat motiverende woorden. Een heerlijke en welkome ontvangst want na een aantal uur vernikkelen in de kou zakt de moed je soms wel in de schoenen. Een langsvliegende Roek maakt ons al gauw nog enthousiaster maar de Zwarte Sterns die worden gemeld krijgen wij helaas niet in beeld. Wel hebben we Dwergsterns, Jan-van-Genten, Zwarte Zee-eenden, Kanoeten, Eiders en een Kleine Jager. Deze laatste soort zien we prachtig in actie als hij een Kleine Mantelmeeuw achterna zit.
Tijdens het vogelen aan zee houden we ook goed de lucht in de gaten voor rovers (kom maar op met die Blauwe Kiek!) maar er is eigenlijk helemaal geen actie helaas. We fietsen weer terug naar de Staatsbossen om een tweede bosronde te doen. Maar goed ook, want we pakken onder andere nog gauw en Tuinfluiter en Sijs mee. Ook de Braamsluiper en Boomleeuwerik kunnen we hier afvinken (no pun intended). Tijdens een plaspauze bij Loodmansduin kunnen we door de scope mooi een Turkse Tortel en spreeuw waarnemen, waardoor we niet meer een dorp inhoeven om die daar te kunnen zien. Dat scheelt weer.
Via de veel gemelde Koereiger fietsen we naar de Geul, alwaar we meteen meerdere Geoorde Fuuten en een Dodaars kunnen zien. De Tafeleend houdt zich even schuil maar zien we uiteindelijk ook goed, net zoals de Kleine Zilverreiger. Bij de Mokbaai horen we de Baardman en niet veel later ook een Spotvogel. Terwijl we naar de Petten fietsen voor de Kleine Strandloper pakken we onderweg nog een Paapje en een Kluut mee. Bij NIOZ pakken we op de vaste plek de Paarse Strandloper en bij de Veerhaven kunnen we een prachtige Dwergmeeuw twitchen. We krijgen het gevoel dat we nu efficiënt de soorten doorgaan. We proberen ons niet te veel af te laten leiden door andere teams, maar zien wel dat sommige teams al 22 soorten op ons vooruit lopen. We benadrukken dat we meedoen om ons eigen doel van 135 soorten te halen en daarom niet te stressen.
Bram’s fiets blijkt helaas problemen te geven. Hij trapt vaak door de versnelling heen maar nu gaat de fietscomputer ook moeilijk doen. De ondersteunende motor blijft aan en uit gaan en wordt onbetrouwbaar. Eenmaal bij Dijkmanshuizen aangekomen besluiten we te bellen en er wordt ons verzekerd dat er een nieuwe fiets zal worden bezorgd. Dit kost helaas wel 20-30 minuten de tijd. Tijd die we eigenlijk niet kunnen missen. Om die reden pakken Niels en ik, na het waarnemen van oa Bosruiter, Zwarte Ruiter, en Temminck’s Strandloper samen op de fiets naar Prins Hendrikzanddijk te knallen. Met wind in de rug en een beetje trapondersteuning fietsen we de ruim 5 kilometer in een noodgang naar het observatieplateau bij PHZ. Na flink zoeken vinden we de Krombekstrandloper en onderweg pikken we nog even een Blauwe Reiger op (altijd een moeilijke soort op Texel!). De terugweg naar Bram bij Dijkmanshuizen is pittig, maar met de fiets op Tourstand en goed slipstreamen kunnen we alsnog 25 kmh aanhouden. Bij terugkomst heeft Bram een nieuwe fiets en staat onze topper Wendy weer klaar met wat lekkers.
We houden de vaart erin en gaan door naar Waal en Burg, waar we Smient en Kolgans zoeken en vinden. Via de app en door de scope kunnen we meteen zowel Zwarte als Rode Wouw oppikken, heerlijke cadeautjes. We fietsen een pittig stuk door naar Camping Jachtlust voor de Casarca en Ringmus. Bij Witte Hoek kunnen we *eindelijk* de Goudplevier meepikken (voor ons team natuurlijk zeer belangrijk). De nog te vinden soorten worden steeds minder maar de Blauwe Kiek blijft een pijnlijke misser. Gelukkig krijgen we meldingen van een Blauwe Kiek en vanuit de Eierlandse Duinen kunnen we hem gelukkig zien! Daarna was het nog best even zoeken voor de vogelsoort waar we het allemaal voor deden: de Tapuit! Na twee pogingen in het Krimbos hebben we uiteindelijk de Staartmees en als allerlaatste soort hebben we bij de Robbenjager nog een Cetti’s Zanger. Dit is onze 140e soort, waarmee we dus ruim ons eigen doel hebben gehaald! Daarnaast hebben we ook ruim ons eigen doel gehaald qua fondsenwerving dus we gaan enorm tevreden in gesprek met de jury. Marc Guyt mag met een druk op de knop nog de laatste 1200 euro op de rekening storten, waarmee we op een eindbedrag van 12.296 euro uitkomen.
Heel veel dank aan de Marc Guyt, Marc Plomp, Rodny Stolk en Toon Pop die zich weer enorm hebben ingespannen om dit mogelijk te maken. Het was weer een waar genoegen om aan deel te mogen nemen en een geweldige manier om ons steentje bij te kunnen dragen aan een stukje natuurherstel.
Tekst namens Team Goudplezier door Wolf Theuns