Team de Hopsters bestaande uit Christophe Reijman, Andries Euser, Koenraad Bijl en Fred Derks. hebben een avontuurlijke
bigday 2024 beleefd. Lees hieronder het avontuur van Andries.
Na 23,5 uur vogelen, 130km fietsen, 10km wandelen hadden we 137 soorten gezien, maar nog belangrijker was het gigantisch bedrag wat we hebben opgehaald voor de bescherming van vogels € 5.346,49!
Maanden Hopster voorbereiding
Het was pas ergens in Februari dat Christophe (de enige die alle TexelBigDays vanaf 2017 heeft meegedaan) en ik besloten toch weer mee te doen. In 2023 hadden we een geweldig bedrag opgehaald en om daar ook maar in de buurt te komen moesten we met creatieve ideeën komen.
Christophe heeft prachtige ansichtkaarten gemaakt en ik had ook een aantal leuke nieuwe dingen bedacht. Zo zocht ik op internet naar iets wat de naam van ons team droeg. Het bracht me in Duitsland bij een brouwerij die ook van Hop limonade maakte met de naam Hopster. De brouwer wilde ons helpen en zo ontstond het Hopster Drank Pakket en het Hop Hop Hopster Pakket. Ik ontwierp een Hopster RVS opener en een Texel Vogeleiland Skyline van RVS en Corten Staal. Dit jaar maakte ik niet één maar vier kalenders met mijn eigen foto’s, A4 en Burojaarkalender 2025, Verjaardagskalender Vogels op Texel en Natuur in en om Rhoon. Vele avonden en weekenden werk hadden we eraan om alles te maken en te verkopen, maar met uiteindelijk een heel mooi succes!
Klaar voor de start
We moesten ons Team De Hopsters aanvullen, want Sieb was nog met zijn rondreis in Azië bezig. Koen die in 2022 ook in ons team zat en oud-Tureluur Fred wilden graag deel uitmaken van ons team. Uiteindelijk kon Koen niet meedoen en bleven we met drie Hopsters over. Traditioneel was Christophe er al op woensdag om het eiland te verkennen tezamen met Fred die donderdag kwam. Adri, die weer voor ons op de Vogelmarkt ging staan, en ik arriveerden pas weer vrijdagmiddag om kwart over vier op het allerlaatste moment in de Cocksdorp. Om vijf uur zijn we gestart met de instructie door Rodny op het Waterplein. Dit jaar waren er maar liefst 16 teams die meededen, flink veel tegenstand. Vorig jaar was er tijdens de instructie een Rode Rotslijster, zodat deze werd ingekort tot slechts 10 minuten. Dit jaar konden we onze tijd nemen en iedereen leren kennen. We kregen de fietsen en onze hesjes. Na afloop namen we de route alvast door op de grote Texel kaart en konden we om half zeven traditioneel een Pannenkoek eten. Uiteindelijk lagen we om negen uur ’s avonds op bed om nog twee uurtjes te kunnen slapen!
Vogelen met het Noorderlicht
Na twee uurtjes slapen heb ik me vanaf 23.00 uur klaargemaakt, koffie gezet, broodjes gesmeerd en mijn (fiets)tas ingepakt. Christophe en Fred kwamen vanaf de camping langs mij, zodat we om kwart voor twaalf met zijn drieën richting het Waterplein fietsten waar het ‘startschot’ werd gegeven voor de TexelBigDay editie 2024! Na een korte speech van Marc Plomp van het vogelinformatiecentrum en Marc Guyt wat foto’s had gemaakt gingen we van start met 8 andere teams. Net na de start ging de eerste vogel roepend over en het was een verrassende Regenwulp. Alvast een mooi begin van de lange dag. Groot nadeel was direct de vrij harde wind. Daardoor zijn de vogels niet alleen stiller, maar je hoort het ook veel lastiger als je op de fiets zit. Dat was de gehele dag een extra uitdaging voor alle teams. We reden langs de vlonder het dorp uit en wilden langs de Vuurtorenweg voor Uilen. De Kerkuil kwamen we direct tegen, een soort die we vorig jaar gemist hadden. Door de Warmtekijker van Christophe konden we hem in het veld ook mooi zien. Zo konden we toch gelijk het Krimbos en de Duinen in en gelukkig maar, want Fred merkte een lichte vlek op in de bewolking. We schoten wat foto’s met onze telefoon en het bleek het Noorderlicht. Prachtig om dit een keer zo goed te kunnen zien en dat tijdens het vogelen. We zijn er even voor gestopt, want we wilden niet alleen jagen, maar ook genieten. De nacht kon nu zeker niet meer stuk.
In de nacht naar het zuiden
Via het Renvogelveld en de Robbenjager besloten we toch via de duinen terug te fietsen. Dat bleek een goede zet, want ondanks dat we niet heel veel soorten hoorden vloog er wel een Ransuil voor onze fietsen op, die aan het jagen was in de buurt van de Slufter. Vervolgens gingen we met gepaste vaart richting het midden van het eiland naar Waal en Burg in de hoop daar al een Roerdomp en Waterral te horen, zonder succes. Het was inmiddels al half vier, dus we besloten met de nodige vaart naar het Zuiden door te fietsen om de Roerdomp bij het Grote Vlak te horen en dat lukte om vier uur ’s nachts gelukkig. Net als de Koekoek, Rietgors en Blauwborst. Na een snel bakkie koffie zijn we naar het bos gereden om te genieten van een groot aantal baltsende Houtsnippen. Om vijf uur terwijl de schemering kwam hoorden we de Nachtzwaluw, echt een geweldig mooi geluid en absoluut geen zekerheidje! Voor mij is de Nachtzwaluw wel het toppunt van de TexelBigDay. Bij het langzaam opgaan van de zon zaten we pas op 39 soorten. Daarmee liepen we wat achter vorig jaar.
Broedende Bontbekplevier
Na de Nachtzwaluw besloten we het hele bos uit te kammen en we hoorden en zagen mooie soorten als Grauwe Vliegenvanger, Appelvink, Grote Lijster en Goudhaan. Helaas konden we geen Fluiter of Bonte Vliegenvanger vinden. Pas na zeven uur reden we de Duinen in richting de kust. Als een van de laatste teams gingen we even voor acht uur aan de vogeltrek beginnen. Er waren nog wat teams aanwezig, maar op een gegeven moment bleven we over met team Vinkentauw. Als snel hadden we de meeste soorten die we verwachten als Jan-van-Gent, Roodkeelduiker, Zwarte Zee-eend en zelfs Zwarte Stern wel binnen. We waren druk bezig met een spannende meeuw die we zagen vliegen, waardoor we de regel van 2 kijken over zee en 1 kijkt over land even hadden losgelaten, tot er werd geroepen door iemand van het Vinkentauw: Zwarte Wouw! We draaiden ons om en ondanks dat het wat ver weg was, was het voor mij zelfs een lifer. Dat bevestigd nog maar eens de regel! Maar uiteindelijk bleek de meeuw gelukkig ook bijna uniek, want dat bleek een tweede kalenderjaar Pontische Meeuw. We waren de enige met bewijs! We bleven tot negen uur over zee kijken voor we onze reis vervolgden. Op het parkeerterrein zat een prachtige Bontbekplevier onverstoorbaar op haar eitjes te broeden. Een van de soorten waar we het geld voor ophalen en het blijkt maar weer dat het hard nodig is, want een parkeerterrein is geen plek om te broeden natuurlijk!
Een lekker bakkie in Den Hoorn
In de duinen zagen we verschillende jagende Bruine Kiekendieven, maar gelukkig na even zoeken ook het mannetje Blauwe Kiekendief! Eerst vliegen en daarna op enige afstand uitkijkend over de Duinvallei. Op weg naar Den Hoorn pikte we een van de laatste Sijsjes mee die nog in het bos zaten. In het dorp zagen we verschillende ‘bebouwde kom vogels’ waarvan de Huismus nummer 100 van de dag was. En dat al voor de Mokbaai. We konden bij mijn ouders die een huisje hebben in Den Hoorn een bakkie doen en de accu van de fiets opladen, alhoewel we de accu amper hadden gebruikt. We konden mooi over de landerijen uitkijken, maar zagen geen nieuwe soort. Na de korte pauze vervolgden we onze weg naar het zuidelijkste puntje van het eiland.
Het zonnige zuiden van Texel kost ons veel tijd
Vanuit Den Hoorn rijden we naar de Mokbaai. Meestal tikken we de 100 pas aan in de Molbaai, dus wat dat betreft liggen we voor op schema. De zon staat inmiddels hoog aan de hemel, zodat we ons nog even goed insmeren. We verliezen in het zuiden veel tijd met zoeken naar de Baardmannetjes die we uiteindelijk wel vinden. Bij de Horsmeertjes pikken we nog wat soorten mee als Geoorde Fuut, Kleine Zilverreiger en Sperwer. Op een dijk bij de noordkant van de Mokbaai staat Vincent Stork zijn local patch goed in de gaten te houden. Hij ziet die dag onder andere een Roodpootvalk. Hij helpt ons met de Kleine Plevier en Kleine Strandloper. Terwijl we staan te kijken ziet Christophe in de verte een Zeearend overvliegen. Voor mij een nieuwe Texelsoort! We verliezen nog wat meer tijd in het Hoornder Nieuwland met het zoeken naar een Bosrietzanger, die we helaas niet horen (althans niet met zekerheid).
De Paarse Strandlopers luiden de rest van de dag tegenwind in!
De NIOZ haven is een van de weinige locaties waar in Mei nog Paarse Strandlopers kunne worden gezien. Het kostten ons de nodige moeite, maar Fred vond ze uiteindelijk om een hoekje tussen de basaltblokken. Het was nog een aardige groep ook. We vervolgden onze weg, met wat zou blijken enkel nog volle bak tegenwind. Tevergeefs zochten we naar de Strandplevier en tot na Oudeschild hadden we geen enkele nieuwe soort. Bij de Ottersaat kwamen we Klaas tegen en dachten we (nou ja Christophe) Krombekstrandlopers te zien. Allerlei teams in paniek terug komen fietsen, want wij waren inmiddels qua tijd de bezemwagen van alle teams. Maar het was vals alarm. Het bracht ons rond 16.00 uur wel eindelijk de Knobbelzwaan! De Vogelmarkt was inmiddels ook ten einde. Daar had Adri nog bijna voor € 500,- Hopster merchandise verkocht, waarvan 100% ook naar de vogels ging. Een prachtig resultaat. Rond half zes kwamen wij pas aan in Waal en Burg. Met hulp van Folkert Jan Hoogstra tikten we nog een paar leuke soorten binnen als Bosruiter, Temmincks Strandloper, Kolgans, Wintertaling en Smient. Na een kort bezoekje aan de Marel voor de Engelse Kwikstaart zijn we over het fietspad door de duinen van De Koog naar De Cocksdorp gereden, waar we ’s nachts de andere kant op waren gereden. We besloten namelijk het oosten niet meer te doen vanwege tijdgebrek en voor de knallers en een lekkere hap te gaan.
De laatste uren topsoorten schrapen
Op weg naar het uitkijkpunt bij de Oorsprongweg zagen we de Zomertaling en hoorden we de Zomertortel op een vakantieparkje. Rond kwart over zeven waren we bij het Diepe Gat en stond Judith (de vrouw van Christophe) klaar met een heerlijke salade. Hadden we toch een lekker maaltijd en konden we even op adem komen voor de laatste uurtjes. Zo konden we rond kwart voor acht bij het kijkpunt het Diepe Gat mede op aangeven van fervent vogelaar en pianist Ruben Hein de Kuifkoekoek, de tweede lifer van de dag, goed zien en bij het weggaan een Steppekiekendief. Bij Dorpzicht in De Cocksdorp zagen we een Zwarte Rotgans en Witbuikrotgans. De zon begon al wat onder te gaan toen we bij de Morinelplevieren en de Pijlstaart kwamen. In tegenstelling tot andere jaren besloten we toch nog even door te gaan in het donker. Het was vrij helder en daardoor toch nog wel aardig zicht. We hoopten op een Dodaars of Waterral, maar de laatste soort van de dag werd een roepende Witgat bij de Robbenjager. We hebben nog een uurtje rondgelopen en toen zijn we om half twaalf het Waterplein opgereden na 130km fietsen en 23,5 uur vogelen. Na ons verhaal bij de jury kwamen we uit op 137 soorten en konden we even genieten van onze welverdiende rust.
De prijsuitreiking
Na een paar uurtjes goed geslapen te hebben waren we zondag weer vroeg op. Alles alvast opgeruimd en de auto ingeladen voordat we een gezamenlijke foto gingen maken op de Waddendijk. In Gio’s kregen we een heerlijk ontbijtje en konden we weer op krachten komen. In de tent op het Waterplein in De Cocksdorp was de prijsuitreiking en we hadden aardig wat familie/fans bij ons die op het eiland waren. Die zagen dat wij net als in 2023 de prijs Beste Fondswervers kregen met een gigantisch bedrag van € 5.346,49! De meeste soorten (149 stuks) gingen naar Team Sovon Putters, net als de soort van de dag Europese Kanarie. Maar de echte winnaars zijn de vogels. Want met alle teams hebben we een prachtig bedrag van ruim 23 duizend euro opgehaald.
Veel dank mede namens de vogels
Christophe, Fred en ik hebben er werkelijk alles aan gedaan om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen om iets te doneren of een aankoop te doen. Dit heeft geresulteerd in het hoogste bedrag wat een team ooit heeft opgehaald: € 5.346,49! Wij zijn iedereen enorm dankbaar voor de steun zowel financieel als mentaal! Het gaf ons de kracht om tot het uiterste te gaan. Er gaat vast heel veel goeds mee gebeuren.
Alles wat ik nu nog verkoop komt ten goede van het doel van volgend jaar. Dus wil je nog een Hopster pack, Skyline, Kalender of wil je een keer mee op een Early Bird Walk, laat het me weten!