• Home
 • Wat is de Big Day

Wat is de Big Day

Door het coronavirus hebben we het Wadden Vogelfestival met daarbij de Texel Big Day moeten cancelen. Gezondheid gaat in deze periode voor alles. Maar we hebben een alternatief! Gelukkig laten de omstandigheden in Nederland toe, dat we met het in acht nemen van de geldende regels, wel naar vogels mogen en kunnen kijken. Daarom grijpen we deze ruimte aan voor een alternatieve vorm:  de Texel Big Day Home Edition. Doe mee, onder de deelnemers wordt een gratis weekend Texel en een tuinvogelpakket verloot.

Doelbedrag €15.000 €23.817,73
Doneer

De Texel Big Day “Home Edition” is een alternatief voor de originele Texel Big Day. Maximaal 24 uur lopend of fietsend op Texel naar vogels kijken in een team van drie of vier deelnemers. Helaas kan de Texel Big Day in deze vorm niet doorgaan. We vinden het toch belangrijk om aandacht te vragen voor ons goede doel, de Zomertortel. Daarom de speciale variant van onze Texel Big Day, de Home Edition.

Op 9 mei (originele datum van de Texel Big Day), roepen we iedereen die iets met vogels kijken heeft op om vanuit huis, tuin, balkon of wandelend/fietsend in zijn of haar omgeving naar vogels te kijken en alles soorten die je ziet door te geven via waarneming.nl. Of je nu een half uur meetelt of 24 uur, dat maakt niet uit, het gaat ons om het idee dat zoveel mogelijk mensen die dag naar vogels aan het kijken zijn.

Iedereen die mee doet doneert 25 euro aan het goede doel. De Stichting Texel Vogeleiland zorgt ervoor dat dit geld besteed wordt aan het beschermen van de Zomertortel. Meer doneren mag altijd en je kunt je natuurlijk ook laten sponsoren. Via de button hiernaast kunt u donaties overmaken. Dit gaat veilig en snel.

Wat is er anders en de spelregels?

 • Dit jaar vindt de Texel Big Day NIET centraal plaats op Texel, maar iedereen mag meedoen op iedere plek.
 • Dit jaar wordt er niet in teams groter dan 2 personen gevogeld. We houden de regels van het RIVM / onze regering in acht (afstand houden en geen groepsvorming)
 • We roepen niet iedereen op massaal naar buiten te gaan, maar combineer het meedoen met een frisse neus halen.
 • De titel “Home Edition” geeft aan dat iedereen vanuit huis, balkon, tuin mee kan doen. Wat is leuk dan een paar uur buiten vanuit je tuin naar vogels kijken.
 • We beseffen dat we niet alle vogellijsten eerlijk met elkaar kunnen vergelijken in de strijd om de meeste soorten die dag. Maar we weten ook dat er mensen zijn die met elkaar willen strijden om de langste tuinlijst die dag. U kunt altijd meedoen, of u 2 minuten kijkt of 24 uur.
 • Alle soorten die u waarneemt dient u in te voeren in waarneming.nl. Heeft u nog geen account, maak dit ruim voor 9 mei aan en oefen al met het invoeren van uw waarnemingen.
 • We hebben geen centrale prijsuitreiking, maar we zullen op zondag 10 mei de digitale prijzen online uitreiken.
 • We hebben drie prijzen:
  – voor de vogelaar met de meeste soorten.
  – voor de vogelaar met de meeste Zomertortels.
  – voor de vogelaar met het meeste sponsorgeld.
 • Inschrijven kan met één of twee personen. Hier vindt u het inschrijfformulier. 
 • Het minimale sponsorgeld om mee te kunnen doen is 25 euro deelnemend team. Hierboven kunt u dit doneren (na het inschrijven).
 • U mag ook buiten u tuin vogels kijken, het gaat om de soorten die u die dag ziet. Vogels die u uit de auto ziet tellen niet mee.
 • Onze jury gaat dit jaar niet fysiek controleren op de regels. Dit gaat net als andere jaren op basis van vertrouwen. Onze jury bekijkt online wel de ingevulde lijsten met soorten. Ongeregeldheden of zeldzaamheden (rode soorten) zonder bewijs worden niet meegeteld.
 • Doe mee en maak kans om een gratis weekend op Texel of op een tuinvogelpakket.

Wat is er gelijk als voorgaande jaren?

Als organisatie gaan we ervan uit dat ondanks de bijzondere crisis waarvan we allemaal last hebben, we op 9 mei toch plezier kunnen hebben aan onze hobby vogels kijken. Daarnaast laten we zien dat vogels kijken verbind, al is het op afstand. Gezamenlijk gaan we voor het helpen van de Zomertortel.

 

HIERONDER LEEST U ONZE ORIGINELE OPZET VAN HOE DE TEXEL BIG DAY ER NORMALITER UITGEZIEN ZOU HEBBEN!!

In 2020 organiseren het Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met diverse andere partijen weer een Texel Big Day. De Texel Big Day vormt de aftrap voor het Wadden Vogelfestival (9 en 10 mei 2020) en voor de Nationale Vogelweek (9 t/m 18 mei 2020). Texel Big Day: een Vogelrace op 9 mei 2020 voor het goede doel! Dus: doe ook mee en kom vogels kijken voor het goede doel!

Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Bij de Texel Big Day geven we teams 24 uur de tijd en de beperking is dat de teamleden zich alleen lopend of per (elektrische) fiets mogen verplaatsen.

Het organiseren van dit evenement kost veel tijd en geld. Help ons dit mogelijk maken. U kunt een team sponsoren , maar ook de organisatie.  Klik hiervoor op de doneerknop op één van de teampagina’s of klik hier als u wilt doneren voor de organisatie.

Tijdens deze Texel Big Day proberen teams van 3-4 vogelaars in 24 uur, op de fiets, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk soorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

We organiseren deze vogelrace om jaarlijks aandacht te vragen voor een goed vogeldoel. In 2020 vragen we samen met Vogelbescherming en Sovon aandacht voor de Zomertortel.

We ondersteunen alle teams met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien.

Volg de teams met Waarneming.nl
Elk team voert gedurende de 24 uur van de Big Day elke waarneming in. Dit gebeurt met de app van waarneming.nl: iObs (Apple) of ObsMapp (Android). Zo kan iedereen de teams in het veld volgen. Hoeveel soorten hebben ze al gezien? Wie staat er op kop? Welk soort heeft een team nog niet gezien? Zo maken we de Texel Big Day nog spannender. Je kunt de teams ook helpen in het veld omdat je op Waarneming.nl kunt zien welke soort ze nog níet gezien hebben. Help jij een team aan een kramsvogel, staartmees, gaai of sperwer?

Bekijk de waarnemingen van de eerste editie op waarneming.nl/tbd17 en de overzichten van de tweede editie lees je op waarneming.nl/tbd18. De waarnemingen van het afgelopen jaar vind je hier: waarneming.nl/tbd19 Klik op de teamnaam om de soorten per team, de afgelegde route en het aantal per uur te zien. Ook heel handig om je voor te bereiden op de volgende Texel Big Day.

Ook gedurende de Texel Big Day 2020 zullen de teams weer te volgen zijn via Waarneming.nl.

draaihals excursies

Wat gaan we doen:

 • Locatie: Vrijdagnacht 8 mei 00:00 uur, de finish 24 uur later, in de nacht van zaterdag op zondag
 • Startpunt: Eierlandsche huis, De Cocksdorp
 • Vervoer: Fiets, E-bike of lopend
 • Wie: Iedereen die zich wil inzetten voor het beschermen van vogels. Om serieus mee te kunnen doen is enige kennis van de Nederlandse vogels vereist.
 • Teams: Minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers per team. Aanmelden zonder team kan ook, de organisatie brengt je in contact met andere team zoekende deelnemers.
 • Voorwaarden: Het streefbedrag is minimaal € 250 per team voor het goede doel, dit kun je zelf betalen of je laten sponsoren. Heb je moeite om dit bedrag bij elkaar te krijgen? Neem dan contact met ons op.
 • Prijsuitreiking: Zondagochtend 10 mei.
 • Categorieën: Je kunt in 2 categorieën winnaar zijn: het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor het goede doel én het team met de meeste geziene vogelsoorten.

Adressen:
Het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42, De Cocksdorp, Texel.
Eierlandsche huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp
De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, De Cocksdorp
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

 • Nationaal Park Duinen van Texel
 • Vogelinformatiecentrum
 • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief