Big Day

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer vindt de Texel Big Day plaats?
Het event zal plaatsvinden op zaterdag 12 mei 2018 op Texel. Start en finish is in de Cocksdorp: Eierlandsche huis. Ook is er op vrijdagavond een briefing en op zondag de prijsuitreiking.

Verder lezen

Wat is de Texel Big Day?

In 2025 organiseren het Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met diverse andere partijen weer een Texel Big Day. De Texel Big Day vormt al jaren de aftrap voor het Wadden Vogelfestival ( 10 en 11 mei 2025) en voor de Nationale Vogelweek. Weten welk team in 2025 wint? Kom dan naar de prijsuitreiking van de Texel Big Day op zondag 11 mei 2025 op het Waterplein (tijd en locatie kunnen nog wijzigen)!

Wat is een Big Day

Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Bij de Texel Big Day geven we teams 24 uur de tijd en de beperking is dat de teamleden zich alleen lopend of per (elektrische) fiets mogen verplaatsen.

Tijdens deze Texel Big Day proberen teams van 1-4 vogelaars in 24 uur, op de fiets, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk soorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien. Mocht je beslissen om later te beginnen is dat ook prima, maar dat maakt de kans op de winst natuurlijk wel kleiner!

Iedereen op z’n eigen manier

In 2025 willen we iedereen de kans geven om mee te doen aan de Texel Big Day, ook als je nog niet zo ervaren bent. Daarom hebben we in de maanden voor de Texel Big Day twee trainingsdagen waarin je de kneepjes van de Texel Big Day en het vogels kijken op Texel meekrijgt. Waar het ene team graag de gehele 24 uur benut om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien heeft de andere er meer lol in om lekker de hele dag een rustige vogelronde te maken. Dat mag allemaal. In 2025 zien we graag dat elk Texel Big Day team minimaal 200 euro inzamelt voor het goede vogeldoel. Dat lijkt veel, maar de ervaring leert dat dat best haalbaar is. Wanneer er hulp nodig is helpt de organisatie de teams ook graag. Twijfel daarom niet langer en meld je lekker aan voor een heerlijke dag vogels kijken voor het goede doel.

Texel Big Day

De Texel Big Day wordt al vanaf 2017 georganiseerd en is onlosmakelijk onderdeel van het Wadden Vogelfestival. Op de zaterdag van het Wadden Vogelfestival strijden teams van 1 tot 4 personen, lopend of op de fiets om de eer wie de meeste vogelsoorten in 24 uur tijd te zien of te horen krijgt. Als organisatie stellen we elektrische fietsen beschikbaar (je mag ook je eigen fiets gebruiken), en mag in teamverband actief zijn tussen 0.00 en 23.59. De start is in De Cocksdorp om precies middernacht en de finish is ook in De Cocksdorp, precies 24 uur later. Eerder finishen mag, maar of je daarmee wint???

De Texel Big Day draait om het goede doel. Alle teams doneren minimaal 200 euro voor het goede doel, en strijden daarnaast onderling ook welk team het meeste donatiegeld ophaalt.

Waarom een Texel Big Day?

We organiseren deze vogelrace om jaarlijks aandacht te vragen voor een goed vogeldoel. Het goede doel voor 2025 wordt later bekend gemaakt.

We ondersteunen alle teams met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien.

Verder lezen
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief