NAJAARSTREK LOSGEBARTSEN OP TEXEL

Het is alweer Oktober, en dat betekent dat de najaarstrek van vogels weer is losgebarsten. Aankomend weekend staat Texel (11,12 en 13 oktober) in het teken van het Dutch Birding vogelweekend. Op Texel zijn alweer veel fantastische vogelsoorten ontdekt, wat zorgde voor een grote aanloop van vogelaars en veel gezelligheid! Hieronder kun je lezen wat er allemaal gezien is en wat ons te wachten te staat de komende weken, maar ook niet geheel onbelangrijk is, wat en waar we op moeten gaan letten!

Waarnemingen overzicht

Op Texel zijn de afgelopen weken alweer veel leuke vogelsoorten waargenomen, waaronder een bijzondere vondst door Boswachter Eckard Boot. Toen hij op 7 oktober s’ ochtends uit zijn raam keek, was hij toch redelijk verbaasd toen hij op de pot pindakaas van de buren een adulte Roze Spreeuw zag zitten. Deze Vogel is nog steeds aanwezig en is al door veel vogelaars gezien en gefotografeerd. Hij beschermt zijn pot pindakaas tegen alle andere spreeuwen, wat zorgt voor leuke tafarelen.

Roze Spreeuw door Rene Pop

In de eerste week van Oktober was er al de nodige aankomst van groepen zangvogels zoals Zanglijsters, Goudhanen, Vuurgoudhanen, Tjiftjaffen en de nodige Zwartkoppen. In die groepen zangvogels werden al leuke aantallen Bladkoningen gezien, verspreid over het hele eiland werden er diverse gevonden en lijkt het een goed jaar om deze soort te vinden en mooi te kunnen zien! Op 4 oktober en de dagen erna werden er op diverse plekken Klapeksters gevonden, een echte najaarssoort op Texel. Ook zitten er nog twee Purperreigers op het eiland, een lang verblijvende vogel in de Nederlanden en nog een juveniele vogel bij het Grote Vlak. Voor de nieuwe generatie Texelse vogelaars kwam er op 29 september een melding binnen van een Grijze Wouw in de Nederlanden, voor velen een nieuwe Texel soort aangezien de laatste waarneming uit 1998 stamde. Deze vogel is door veel mensen gezien en is alleen de dag erna nog waargenomen.

Foto van rene pop
Bladkoning door Toon Pop

De lang verblijvende Amerikaanse Goudplevier word bijna dagelijks gezien, en de Grote grijze snip zit nog steeds op de Volharding bij de Cocksdorp en laat zich af en toe erg fraai bekijken. Langs de westkant van het eiland worden ook veel leuke overvliegende soorten gemeld, zoals de Grote pieper met zijn kenmerkende musachtige roep, zo was er ook leuke doortrek van Grote gele kwikstaarten, Graspiepers en de eerste groepjes Kepen en Vinken uit het hoge noorden, het is wachten op de eerste grote groepen Koperwieken en Kramsvogels.

Koperwieken door Rene Pop

Wat te verwachten in de komende weken aan vogeltrek:

Oktober is wat betreft vogeltrek een gekke maand, het weer slaat vaak om en zorgt voor bijzondere stuwingen van de trekkende vogels. Door orkaan Milton is te verwachten dat veel trekvogels die hun reis naar het zuiden maken over de Atlantische oceaan zo snel mogelijk land of een boot zullen zoeken om te schuilen voor de storm. Deze orkaan zal ervoor zorgen dat vooral de dagen na de orkaan spannend zullen worden, krijgt Texel weer eens bezoek van Amerikaanse vogels?!

Vanaf halverwege oktober is de noordpunt van Texel een zeer goede plek om de lucht in de gaten te houden voor Vale Gierzwaluwen, wat nu een bijna jaarlijks fenomeen begint te worden. Ook zijn de Tuintjes, de Robbenjager en het Krimbos hele goede plekken voor zichtbare vogeltrek en om zelf een dwaalgast te ontdekken. Kortom, kom lekker naar het eiland en geniet samen met velen andere van het fantastische fenomeen de vogeltrek.


Gele zanger, nieuwe soort voor Nederland dit Dutch Birding Vogelweekend?

Foto : Rene Pop

Kom jij ook gezellig naar het Dutch Birding weekend?

Van vrijdag 11 oktober tot en met maandag 14 oktober 2024 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van Dutch Birding en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld zoveel mogelijk interessante vogels te vinden.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. Je kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kun je alle nieuwe modellen, waaronder de ATC telescoop, de NL Pure 52 en de AX Visio, van Swarovski proberen. Ook de merken Hikmicro (warmtebeeld) en Opticron zijn in het Vogelinformatiecentrum aanwezig met demospullen en service.

Ook zijn er een hoop leuke excursies waar je aan kunt deelnemen, waaronder busexcursies en wandelexcursies, hieronder kun je nog de laatste plekjes bemachtigen voor een aantal leuke excursies!

Onderstaande excursies zijn te boeken via deze website : vogelexcursiestexel

Bladkoningexcursie (wandel) 12 oktober van 9:00 – 11:00 (NOG 3 PLEKKEN BESCHIKBAAR)

Bladkoningexcursie (wandel) 13 oktober van 9:00 – 11:00 (NOG 7 PLEKKEN BESCHIKBAAR)

NL PURE 52 excursie (wandel) 12 oktober van 14:00 – 16:00 (NOG 8 PLEKKEN BESCHIKBAAR)

Steltlopers op het wad bij de Cocksdorp (wandel) 12 oktober van 11:00 – 14:00 ( NOG 1 PLEK BESCHIKBAAR)

Steltlopers op het wad bij de Cocksdorp (wandel) 13 oktober van 13:00 – 16:00 (NOG 8 PLEKKEN BESCHIKBAAR)

 

Hopelijk zien we jullie dit najaar in het Vogelinformatiecentrum of Natuurcentrum de Marel, De koffie staat klaar!

 

 

 




Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief