• Home
  • Nieuws
  • Programma Wadden Vogelfestival / Texel Big Day 2024

Programma Wadden Vogelfestival / Texel Big Day 2024

Hier vindt je het complete programma voor het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day van 2024. Het programma begint al op vrijdagmiddag (10 mei) om 09.30 uur met een exclusieve vogelexcursie per minibus. Je leest hieronder alles over het gehele vogelkijkweekend, de vogelaarsmarkt, vogelexcursies, de Texel Big Day, de optiekshow en het het avondprogramma. Hieronder per dag een overzicht van het beoogde programma voor 2024. 

Het gehele weekend staat in het teken van vogels kijken op Texel. Iedereen die dit leuk vindt is daarom van harte uitgenodigd om gezellig naar Texel te komen en te zoeken naar de vele trekvogels die het eiland aandoen. Uit ervaring weten we dat er deze periode regelmatig zeldzame vogels gevonden worden. Omdat er dit weekend ook vele activiteiten zijn, kun je het vogels kijken op eigen gelegenheid afwisselen met leuke activiteiten. Zo zijn er verschillende vogelkijkpunten bemenst met vrijwilligers die alle uitleg over het gebied en de vogels geven, zijn er vele excursies onder begeleiding van een ervaren gids, is er een grote optiekshow met vele verrekijkers en telescopen van gerenommeerde merken. Op de vrijdag- en zaterdagavond is er een avondprogramma in de Cocksdorp met diverse lezingen en andere festiviteiten.

Tijdens het weekend is het Vogelinformatiecentrum het centrale punt waar je alle informatie over het programma, de vogels, de Texel Big Day, excursies, en de verrekijkershow kunt krijgen. Dit hele weekend is het Vogelinformatiecentrum speciaal geopend van 9.00 – 18.00 uur. Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.

Vrijdag 10 mei 2024

9:00-18:00 uur – Het Vogelinformatiecentrum is open
Gratis schoonmaken van je verrekijker/telescoop.

9:00 uur – Start van het Vogelkijkweekend
Vogel het gehele weekend mee, ontdek en zie leuke vogelsoorten. Ontdek je de meest zeldzame vogelsoort van het weekend, dan win je een schitterende verrekijker van Opticron. De uitslag en prijsuitreiking zijn zondag 12 mei om 17:00 uur in het Vogelinformatiecentrum.

9.30-12.30 uur – Vogelexcursie per minibus
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels. Te boeken via deze link.

13.30-16.30 uur – Vogelexcursie per minibus
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels. Te boeken via deze link.

17.00 uur – Briefing Teams (alleen voor deelnemers Texel Big Day)
Voor alle deelnemers van de Texel Big Day. Locatie wordt aan de deelnemers gedeeld.

Avondprogramma 10 mei

In de grote tent op het Waterplein in de Kikkertstraat, De Cocksdorp.

Vrijdag 10 mei 2024: grote tent op het Waterplein.

19:45-20:00 uur – Inloop

20:00-20:45 uur – Welkom en Waarnemingenlog
Rodny Stolk verwelkomt u en zal u kort vertellen over het Wadden Vogelfestival van 2024. Ook zal hij vertellen waar het geld, dat tijdens de Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival wordt opgehaald, aan wordt besteedt.

Daarna zullen Tim Langerak en Pim Rijk de waarnemingen van de dag en de verwachtingen van het weekend met u doornemen. Wat is er die vrijdag allemaal gezien op het eiland? Wat zijn de beste plekken om de rest van het weekend heen te gaan?

20:45-21:15 uur – Pauze

21.15 – 22.00 uur – Grote Sterns en Vogelgriep

Door Mardik Leopold. De afgelopen jaren heeft Texels bekendste kustbroedvogel het zwaar, zeer zwaar te verduren gehad. In één jaar werd in 2022 bijna 80 procent van de aanwezige broedvogels in Nederland weggevaagd. In 2023 broedde er weer een mooie kolonie vogels op de Prins Hendrik Zanddijk. Het lijkt erop dat deze kolonie ook in 2024 weer present is (op moment van schrijven zijn de eerste vogels daar weer gezien). Mardik vertelt alles over de ontwikkelingen en het wel en wee van de Grote Stern.

 23:00 – 23:59 – Teams voor de Texel Big Day komen naar de grote tent op het Waterplein

In het laatste uurtje nemen wij nog een biertje en komen de deelnemers van de Texel Big Day ook geleidelijk binnendruppelen. We stellen de teams kort nog wat vragen voordat ze aan de grote dag beginnen. In spanning wachten we af totdat we ze om 00:00 mogen uitzwaaien.

00:00 uur – De start van de Texel Big Day.
Rodny Stolk en Marc Plomp van de organisatie van het Wadden Vogelfestival geven het startschot voor de Texel Big Day. Belangstellenden zijn welkom hierbij.

Zaterdag 11 mei 2024

9:00-18:00 uur – Vogelinformatiecentrum open
Hier kan je terecht voor onder andere gratis schoonmaken van je verrekijker/telescoop. Voor het hele weekend is het Vogelinformatiecentrum het zenuwcentrum voor alle vragen over vogels kijken op Texel.

Vanaf 10.00 uur verzorgt het Vogelinformatiecentrum de grootste optiekshow. Het gehele weekend zijn de goede merken zelf aanwezig om alles te vertellen over de eigen modellen verrekijkers en telescopen. Je kan zowel in het Vogelinformatiecentrum zelf, als op het Waterplein vele verrekijkers testen. Op het Waterplein zijn de merken ook vertegenwoordigt en je krijgt er altijd alle uitleg bij. Wil je je oude kijker inruilen of laten schoonmaken, dit kan allemaal. Er is koffie of thee terwijl je verrekijker vakkundig schoongemaakt wordt. Kom alle modellen nieuwe verrekijkers of telescopen testen en profiteer van de aanbiedingen en vraag naar onze inruilcondities.

Swarovski zal zaterdag op het Waterplein aanwezig zijn met de eerste Slimme Verrekijker ter wereld. De AX Visio. Deze kan je zelf uitproberen (zowel op het Waterplein als in het Vogelinformatiecentrum).

De Optiekshow is ook in het Vogelinformatiecentrum, in de vogelrijke tuin aldaar, maar ook op het Waterplein naast het Vogelinformatiecentrum. Merken als Swarovski, Opticron, Bynolyt, Meopta, Leica, Zeiss, GPO en Kowa zullen allemaal aanwezig zijn. Ook voor inruil kun je in het Vogelinformatiecentrum terecht. Nieuw zijn de merken die nachtkijkers (warmtebeeldkijkers) aanbieden. Hiervan zijn de merken Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar aanwezig. Ook op dit gebied kan je alle goede modellen zelf proberen. Op de zaterdagavond zijn er speciale demonstraties voor de warmtebeeldkijkers.

9.00-16.30 uur – Vogelexcursies
De gehele dag zijn er vanaf 9.00 uur vogelexcursies. Veel excursies vertrekken van het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat, maar er vertrekken ook excursies vanaf Natuurcentrum De Marel. Kijk voor meer informatie over de vogelexcursies en het reserveren van je plek op deze pagina.

10:00 – 16:30 uur – Birdfair / Vogelaarsmarkt / verrekijkershow

Op het Waterplein in de Kikkertstraat (vlak naast het Vogelinformatiecentrum) in De Cocksdorp wordt een Birdfair georganiseerd. Je vind er boeken, natuurreizen, optiek, kunstenaars, accessoires, en heel veel informatie over vogels kijken, vogels fotograferen, en vogels beschermen. Kortom een must om te bezoeken. Op en naast het Waterplein is de gehele dag catering aanwezig zodat er ook voor de inwendige mens goed gezorgd kan worden. Ook is er kraam met tweedehands boeken. Er zijn daar prachtige tweedehands (vogel)boeken te koop en de gehele opbrengst gaat naar het goede vogeldoel. Ook voor kinderen is er vermaak zoals nestkast schilderen en sminken.

Onderdeel van de Birdfair is een mooie loterij. Door de standhouders worden mooie prijzen beschikbaar gesteld. De loten voor deze loterij zijn te verkrijgen in het Vogelinformatiecentrum en in de grote tent op het Waterplein. De trekking is aan het einde van de zaterdagmiddag. Er wordt in ieder geval een verrekijker van zowel GPO als Opticron verloot! Weten welke prijzen er nog meer zijn? Zie deze pagina.

10.00-17.00 uur – Vogelkijkpunten

Zowel zaterdag als zondag zijn er op het gehele eiland op een zestal plekken vogelkijkpunten opengesteld. Hier staan vrijwilligers van Nationaal Park/Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of het Vogelinformatiecentrum en daar kan je met een telescoop of verrekijker van de vogels genieten en de vrijwilligers geven alle uitleg over zowel de vogels als het gebied. Je vind onze vogelkijkpunten bij De Geulplas/Mokbaai, De Slufter noord (einde Oorsprongweg), Natuurcentrum De Marel, De Cocksdorp (Waddendijk) en op het Waterplein/ Vogelinformatiecentrum.

AVONDPROGRAMMA

Locatie: Het Waterplein, in de Kikkertstraat, De Cocksdorp

18:30 – 21.30 uur – Vogelaarsdiner en daarna van 21.30-23.00 gezellige avond. 

Op het Waterplein wordt in samenwerking met Casa di Gio’s en Texels Goud een gezellige avond georganiseerd voor alle vogelaars en natuurliefhebbers die onder het genot van lekker eten en een drankje lekker kunnen bijkletsen. Ook voor muziek zal gezorgd worden. Op deze manier hopen we er met iedereen een gezellige, feestelijke avond van te maken. Het diner (18.30 – 21.30 uur) zal bestaan uit een uitgebreid buffet van Pizza, pasta’s en Sushi met veel vegetarische opties. De kosten bedragen 24,50 euro (exclusief drank) per persoon en opgeven is verplicht Opgeven kan alleen deze link bij het Vogelinformatiecentrum. 

Tijdens de vogelaarsavond zijn er verschillende activiteiten (na 21.30 uur).
Gedurende de avond zullen ook de teams die meedoen aan de Texel Big Day binnenkomen / finishen. Zodra er een team binnenkomt zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar de verhalen, dus ieder team krijgt even een podium om hun verhaal te doen.

Zodra het donker is hebben we een de perfecte gelegenheid om warmtebeeldkijkers te testen en te demonstreren. Van de merken Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar zijn er demo’s met de betere modellen Warmtebeeldkijkers. Wat kan je daarmee nu zien al vogelaar. Kom het zelf ontdekken.

De avond is toegankelijk voor iedereen. Alle vrijwilligers, standhouders maar ook individuele vogelaars zijn welkom. Opgeven is wel verplicht. De avond kost 24,50 euro per persoon. Hiervoor krijg je onbeperkt toegang tot het buffet van allerlei lekkers wat de gehele avond duurt. Drank is daarbij niet inbegrepen. Na 21.30 uur is de avond gratis, dus ook mensen die niet deelnemen aan het diner zijn dan van harte welkom voor een drankje en een praatje. Hier nog een keer de link om op te geven. 

De avond zal sluiten om circa 23.00 uur.

Zondag 12 mei 2024

9:00-18:00 uur – Vogelinformatiecentrum open
Hier kan je terecht voor onder andere gratis schoonmaken van je verrekijker/telescoop. Voor het hele weekend is het Vogelinformatiecentrum het zenuwcentrum voor alle vragen over vogels kijken op Texel.

Vanaf 10.00 uur verzorgt het Vogelinformatiecentrum een optiekshow. Wil je je oude kijker inruilen of laten schoonmaken, dit kan allemaal. Er is koffie of thee terwijl uw kijker vakkundig schoongemaakt wordt. Kom alle modellen nieuwe verrekijkers of telescopen testen en profiteer van de aanbiedingen en vraag naar onze inruilcondities.

De Optiekshow is zondag de gehele dag in het Vogelinformatiecentrum, in de vogelrijke tuin aldaar. Merken als Swarovski, Opticron, Bynolyt, Meopta, Leica, Zeiss en Kowa zullen allemaal aanwezig zijn. Ook voor inruil kunt u in het Vogelinformatiecentrum terecht. Nieuw zijn de merken die nachtkijkers (warmtebeeldkijkers) aanbieden. Hiervan zijn de merken Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar aanwezig. Ook op dit gebied kan je alle goede modellen zelf proberen.

9.00-16.30 uur – Vogelexcursies
De gehele dag zijn er vanaf 9.00 uur vogelexcursies. Veel excursies vertrekken van het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat, maar er vertrekken ook excursies vanaf Natuurcentrum De Marel.

Kijk voor meer informatie over de vogelexcursies en het reserveren van je plek op www.vogelexcursiestexel.nl 

10.00-17.00 uur – Vogelkijkpunten
Zowel zaterdag als zondag zijn er op het gehele eiland op een zestal plekken vogelkijkpunten opengesteld. Hier staan vrijwilligers van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of het Vogelinformatiecentrum en daar kan je met een telescoop of verrekijker van de vogels genieten en de vrijwilligers geven alle uitleg over zowel de vogels als het gebied. Bezoek alle vogelkijkpunten met ons flyer/stempelkaart en krijg bij een volle kaart een gratis verrekijkerschoonmaakdoek kado in het Vogelinformatiecentrum. Je vind onze vogelkijkpunten bij De Geulplas/Mokbaai, De Slufter noord (einde Oorsprongweg), Natuurcentrum De Marel, De Cocksdorp (Waddendijk) en bij het Vogelinformatiecentrum.

Bij het Vogelkijkpunt Natuurcentrum De Marel zullen ook een aantal standhouders met extra informatie aanwezig zijn. Zo staat daar een servicekar van Swarovski Optik om daar midden in de natuur alle nieuwe modellen verrekijkers en telescopen uit te proberen. Ook de Slimme verrekijker de AX Visio kunt u daar zelf uitproberen.

10.30-12.00 – Een brunch voor alle deelnemers van de Texel Big Day

11.45-12.30 – de feestelijke prijsuitreiking van de winnende Texel Big Day teams van 2024!

We hebben een aantal eervolle prijzen die de deelnemende teams kunnen winnen.
– Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day.
– Winnaar met het meeste sponsorgeld.

Ook wordt het totaalbedrag wat is ingezameld bekend gemaakt. De prijsuitreiking vind plaats in de Grote Tent op het Waterplein in De Cocksdorp.

Kom kijken en deel mee in de feestvreugde!

17:00 uur- 17.30 uur – Prijsuitreiking beste vogelsoort van het weekend in het Vogelinformatiecentrum.
Het Vogelinformatiecentrum stelt dit voorjaar een Bynolyt TX 10x42HD met luxe riem beschikbaar t.w.v. €479,- voor de ontdekker van de beste vogelsoort dit weekend. De bekendmaking en prijsuitreiking is om 17:00 uur in het Vogelinformatiecentrum.

Op 18:00 uur sluit het Wadden Vogelfestival 2024

Op maandag 13 mei kun je net als altijd (van 10.00 – 18.00 uur) terecht in het Vogelinformatiecentrum voor alle informatie over vogels kijken op Texel en natuurlijk voor alle vragen over optiek (en om te testen).

Wil je alvast je agenda voor 2025 vastleggen? Dan is het Wadden Vogelfestival op 11 & 12 mei 2025. Standhouders kunnen vast reserveren.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief