Natuurcentrum De Marel

In het noordwestelijke deel van natuurgebied Waalenburg ligt Natuurcentrum De Marel. Vanaf de Nieuwlanderweg eenvoudig met de auto en met de fiets te bereiken. Natuurcentrum De Marel is eigendom van Natuurmonumenten en het gastheerschap wordt uitgedragen door medewerkers van het Vogelinformatiecentrum. Op deze prachtige plek waar het heerlijk bijkomen is (met een kop koffie), kun je alle informatie krijgen over de natuurgebieden op Texel en dan vooral van die van Natuurmonumenten. Ook kun je hier alle informatie over het Wadden Vogelfestival krijgen.

In het Natuurgebied Waal en Burg tref je vooral weidevogels aan. Nergens vind je zo’n dichtheid als hier. Door de recent gewijzigde inrichting en het verhoogde waterpeil hebben de meeste weidevogels het hier nog erg goed. Naast weidevogels is Waalenburg ook een mooi gebied om roofvogels zoals de Bruine Kiekendief te observeren. Er broeden meerdere paartjes. Tijdens de vogeltrek (zoals het weekend van het Wadden Vogelfestival), maak je ook kans op diverse doortrekkende roofvogels zoals het Smelleken en de Slechtvalk. De maand mei is ook goed voor doortrekkende steltlopers zoals de Kemphaan. Deze soort is meestal in grotere aantallen te zien vanuit de vogelkijkhut aan de Westerkolk, en vanaf de Staart, meestal langs de ondiepe kreekoevers. Hier lopen vaak meerdere steltlopers zoals witgatjes, bosruiters, kleine strandlopers en soms ook temminck strandlopers.

In het Natuurcentrum De Marel kunt u op dinsdag – zaterdag van 10-17 uur en op zondag van 11-17 uur terecht voor alle informatie over het gebied. Ook kun je er even bijkomen onder het genot van een kop koffie en een heerlijke appeltaart. Vanuit het centrum heb je prachtig zicht op de natuur, en je kunt er kijken door één van de vele prachtige verrekijkers. Ook hier staan vrijwilligers met alle informatie over de vogels die er te zien zijn.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Vogelbescherming Nederland
  • VVV Texel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief