• Home
  • Nieuws
  • Kunstnesten voor de huiszwaluwen arriveren op Texel

Kunstnesten voor de huiszwaluwen arriveren op Texel

Op 8 april zijn er 372  dubbele kunstnesten voor de huiszwaluwen bij het Vogelinformatiecentrum op Texel aangekomen. Met dank aan Vivara Pro zijn er snel extra houtbetonnen kunstnesten geproduceerd en snel naar Texel verscheept. De kunstnesten worden overhandigd aan de Stichting Texel Vogeleiland die samen met de Vogelwerkgroep Texel voor de verspreiding gaat zorgen.

In overleg met het Hoogheemraadschap Noord Hollands Noorderkwartier worden er bij alle vier de nieuwe gemalen op Texel kunstnesten opgehangen. Deze komen bij de instroomopening aan de binnenzijde van het gemaal te hangen. Eerder was bedacht om bij de gemalen een zogenaamde huiszwaluwtil te plaatsen, maar het Hoogheemraadschap vond kunstnesten bij de instroomopeningen een meer passender oplossing. Komende weken zullen de kunstnesten door de aannemers combinatie Tessel geplaatst worden.

De overige kunstnesten gaan naar particulieren op Texel. Iedereen die denkt een mooie plek te hebben voor kunstnesten aan zijn of haar huis kan contact opnemen met de Vogelwerkgroep Texel. Na beoordeling of de plek kansrijk is kunnen mensen de nesten gratis ophalen en ophangen. Ook kunnen we mensen ondersteunen als ze de nesten niet zelf op kunnen hangen.

Het beste is om de kunstnesten onder een voldoende brede overstek of dakgoot op te hangen, liefst op minimaal 3 meter hoogte en met de uitvliegopening naar het oosten of zuidoosten. Belangrijk is dat de uitvliegopening altijd vrij is. Een boom of een struik ervoor verhinderd vrij uitvliegen en dan zal het kunstnest niet snel in gebruik genomen worden.

Mocht u op Texel wonen en geïnteresseerd zijn in een kunstnest (of meerdere kunstnesten) aan uw woning dan kunt u contact opnemen met de Vogelwerkgroep Texel via dit emailadres.

Binnenkort verschijnt er ook een flyer van de Stichting over de Huiszwaluw op Texel, deze wordt huis aan huis verspreid op Texel.

een deel van de 372 dubbele kunstnesten voor de huiszwaluw op Texel.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief