• Home
  • Nieuws
  • Resultaten Texel Big Day Home Edition 2020

Resultaten Texel Big Day Home Edition 2020

Op 9 mei 2020 vond de Texel Big Day Home Edition plaats. Ditmaal niet alleen op Texel, maar vogelaars uit heel het land deden mee aan deze wedstrijd en telling om geld op te halen voor het goede doel: De Zomertortel. In totaal werden er door 54 deelnemers meer dan 170 verschillende vogelsoorten gezien.

Jaarlijks wordt op Texel in mei het Wadden Vogelfestival georganiseerd. Een initiatief van het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. Onderdeel van dit festival is een Texel Big Day waarbij vogelaars 24 uur lang vogels kijken voor een goed doel. Dit jaar kon het festival vanwege het Corona Virus niet doorgaan, maar de organisatie bedacht een alternatief waarbij alle vogelaars op een veilige manier toch een dag vogels konden kijken voor een goed doel. En met succes.

Meer dan 50 verschillende teams uit het gehele land deden mee aan deze wedstrijd. De opgave was om binnen 24 uur zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Zoveel mogelijk uit huis of tijdens een fiets of wandeltocht buiten. Je mocht niet met de auto en je moest je houden aan de regels van onze overheid met betrekking tot Corona. Er werd op diverse manieren meegedaan. Sommige deelnemers pakt het serieus aan en zijn bijna 24 uur in touw geweest om alles op alles te zetten en weer anderen maakte er een ontspannende ochtend of middag in de tuin van. Alle deelnemers zagen gezamenlijk meer dan 170 verschillende vogelsoorten. Twee teams eindigden op het respectabele aantal soorten van 135. Het team “De Nijmeegse Stalen Ross’ganzen” en Ruud van Beusekom zagen beide 135 verschillende vogelsoorten.

In Katwijk was het initiatief opgepakt om op verschillende punten de vogels te tellen die langskwamen meer dan 15 vogelaars verspreid over 10 plekken deden op deze manier mee. Ook in andere delen van Nederland werd de Texel Big Day Home Edition omarmt als alternatief voor de overal afgelastte Big Day’s.

Natuurlijk draaide alles om de Zomertortel. Helaas werd deze prachte soort op 9 mei maar op heel weinig plekken gezien. Dit toont nogmaals aan hoe zeldzaam deze duivensoort inmiddels is geworden. De prijs voor wie de meeste zomertortels zag ging naar Evert Florijn. Evert zag op Breskens 4 vogels langs vliegen wat meteen het hoogste aantal tijdens deze telling was.

Het uiteindelijke doel van de Texel Big Day is om geld in te zamelen voor een goed vogeldoel. Tijdens deze speciale thuis editie werd maar liefst 8.000 euro ingezameld. Een team, bestaande uit Christophe Reijman en Paul Hoeksma wisten maar liefst 1.250 euro in ze zamelen. Het Team Tureluurs van Bram Laan en Elske Sjollema haalde 720 euro op en werd tweede. Het geld wordt besteed voor het beschermen van de Zomertortel. Deze duivensoort is de laatste tiental jaren hard in aantal achteruitgegaan. Door het verdwijnen van broed en voedselgebied in Nederland en door de jacht in het buitenland. Van het geld zal Vogelbescherming Nederland haar invloed tegen de plezierjacht in het buitenland kunnen vergroten en op Texel zal in samenwerking met Staatsbosbeheer de Zomertortel in het Nationaal Park Duinen van Texel geholpen worden.

Voor volgend jaar willen we de nieuwe datum van het Wadden Vogelfestival op Texel alvast onder de aandacht brengen. De Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival zullen dan op 8 en 9 mei 2021 plaatsvinden.

Hieronder de opname van de prijsuitreiking die dit jaar live via Zoom plaatsvond (excuses voor het soms wat mindere geluid).
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief