• Home
  • 2024
  • Vogelaars halen meer dan 100.000 euro op voor de vogels!!

Vogelaars halen meer dan 100.000 euro op voor de vogels!!

Het Wadden Vogelfestival doet Texel wederom eer aan als Vogeleiland!
Afgelopen weekend stond Texel weer in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur tijdens het driedaagse Wadden Vogelfestival. Tijdens het festival is door vele activiteiten, zoals de Texel Big Day, bijna 24.000 euro opgehaald voor de bescherming van de kustbroedvogels zoals onder andere sterns en de scholekster.

Met dit jaarlijkse vogelweekend wordt door initiatiefnemers, Vogelinformatiecentrum en Nationaal Park Duinen van Texel, aandacht gevraagd voor de grote diversiteit aan vogels op het eiland. Daarbij staat bescherming van kwetsbare natuur en vogelsoorten centraal tijdens het weekend. Dit jaar was het achtste jaar dat er tijdens het Wadden Vogelfestival een Texel Big Day werd georganiseerd. In die acht jaar hebben de vogelaars al meer dan 100.000 euro opgehaald voor diverse goede vogeldoelen.

Het goede doel van 2024 is het beschermen van kustbroedvogels, met name de scholekster, sterns en plevieren. De scholekster is ernstig aan het vergrijzen. De sterns zijn afgelopen twee jaar enorm getroffen door de vogelgriep, waarbij meer dan de helft van alle vogels overleden is. Extra verdrietig is het dat de nieuwe kolonie grote sterns op de Prins Hendrik Zanddijk afgelopen dagen is leeggeroofd door een aantal grote mantelmeeuwen. Maar gelukkig gloort er hoop. Een deel van de sterns die daar verjaagd zijn, zijn sinds zaterdagochtend een nieuwe kolonie gaan stichten in het gebied Utopia langs de Vogelboulevard.

Texel Big Day
Op zaterdag 11 mei was Texel weer decor voor de spannende Texel Big Day: de 24-uurs race waarin dit keer maar liefst 16 teams (een recordaantal teams) opzoek gingen naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Op zaterdag zijn in totaal 186 vogelsoorten waargenomen op het eiland. Het winnende team, de Sovon PuTTErs, zag binnen 24 uur 149 verschillende vogelsoorten.


Meerdere deelnemende teams kwamen vanuit organisaties die zich bezighouden met onderzoek en bescherming van de grote stern en scholeksters. Gelukkig zagen alle teams deze vogelsoorten. Team de Hopsters haalde maar liefst 5.346 euro op voor het goede doel.

Team Goudplezier was een goede tweede met 4.290 euro. De meest bijzondere soorten die zijn waargenomen zijn de zomertortel, visarend, strandplevier, morinelplevier, steppekiekendief en de zeer zeldzame kuifkoekoek die alweer een week in de Slufter verblijft.

Prachtvogels
Tijdens het Wadden Vogelfestival werd ook het nieuwe vogelboek Prachtvogels gepresenteerd. Dit boek wordt uitgegeven door Vogelinformatiecentrum Uitgeverij ism Noordboek Uitgevers. In dit boek over de Rode Lijst zijn 94 onderhoudende verhalen te lezen geschreven door René de Vos. Deze verhalen worden gecombineerd met de mooiste foto’s uit het beeldarchief van AGAMI beeldbank. Het boek is vanaf nu te verkrijgen voor 34,90 euro via www.prachtvogels.nl. 

Vogelen voor iedereen
Niet alleen ervaren vogelaars, maar ook natuurliefhebbers en vakantiegangers hebben zich vermaakt tijdens dit weekend. Bij enkele vogelkijkpunten van onder andere Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten konden bezoekers met behulp van telescopen en aanwijzingen van vrijwilligers vele mooie vogels zien. Meer dan 20 vogelexcursies gingen van start met ervaren vogelgidsen langs bijzondere vogelrijke natuurgebieden binnen en buiten het Nationaal Park Duinen van Texel. Ook op de Birdfair in de Cocksdorp heeft een breed publiek zich kunnen vermaken met natuuractiviteiten, lezingen en het uitproberen van verrekijkers en telescopen. Op zaterdag bezochten circa 2.000 mensen de Birdfair op het Waterplein. Op zaterdagavond deden bijna 100 mensen mee aan het Vogelaarsdiner. Een gezellige gelegenheid om bij te praten met andere vogelaars. In totaal bezochten tussen de 2.500 en 3.000 mensen een activiteit van het Wadden Vogelfestival.


Hulp voor Scholeksters
Het opgehaalde geld van dit jaar heeft deels al een bestemming om onderzoek naar de scholekster op de Hoge Berg te ondersteunen. Ook wordt een deel van het geld gereserveerd voor het onderhoud en herstel van schelpeneilanden in de verschillende natuurgebieden, voor het plaatsen van webcams om de vogels beter te kunnen volgen en voor het ondersteunen van de nieuwe werkgroep voor strandbroedvogels.

Loterij
Op zaterdag was er een loterij voor het goede doel. Hiermee werd meer dan 750 euro opgehaald en er waren prachtige prijzen te winnen, deze waren allemaal beschikbaar gesteld door de standhouders.

Wadden Vogelfestival 2025
De Datum voor het volgende Wadden Vogelfestival is ook al bekend. Dit wordt georganiseerd op 10 & 11 mei 2025.
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief