Wadden Vogelfestival 2019 groot succes

De vierde editie van het Wadden Vogelfestival zet Texel wederom op de kaart als vogeleiland. 11 en 12 mei stond Texel in het teken van vogels kijken en genieten van de natuur tijdens het Wadden Vogelfestival, de kick-off van de Nationale Vogelweek. Tijdens deze twee dagen is tijdens vele activiteiten, waaronder de Texel Big Day, 15.933,00 euro bijeen gebracht voor de bescherming van het goede doel: de duinvogels. De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum vragen met het jaarlijkse vogelweekend zowel aandacht voor het genieten van de vele vogels op Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur. Het goede doel van dit jaar zijn de duinvogels zoals de wulp en tapuit, welke op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels in Nederland staan. Met de opbrengsten van het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day wordt het broed- en leefgebied van de vogels verbeterd in het Nationaal Park Duinen van Texel. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar het lopende tapuit-onderzoek, waardoor de tapuiten intensief gevolgd kunnen worden om vervolgens beheermaatregelen beter te realiseren.

Eurasian Curlew – Großer Brachvogel – Numenius arquatus ssp. suschkini, Russia (Ural), adult

 

Texel Big Day
Op zaterdag 11 mei werd Texel het strijddecor van de spannende vogelrace Texel Big Day: 12 teams zochten 24 uur lang ondanks de lage temperatuur en stevige wind naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Bijzonder was het eenmansteam Footit on Texel en winnaar van vorig jaar: Vincent Stork. Hij deed dit jaar niet alleen in zijn eentje mee, maar ook nog eens te voet. Zijn doel was om 140 vogelsoorten te zien en dat is bijna gelukt: in totaal zag hij al lopend wel 134 verschillende vogelsoorten. Voorafgaand is door elk team sponsorgeld ingezameld voor de wulp en tapuit. Team In Tauw voor Duinvogels haalde het meeste geld op voor de duinvogels: 4.008,50 euro. De meeste vogels werden gezien door The Dutch Knights. Zij zagen in 24 uur maar liefst 146 soorten vogels. Samen zagen alle teams 161 vogelsoorten, wat wederom laat zien hoe vogelrijk Texel is.

Vogelen voor jong en oud
Niet alleen de ervaren vogelaars, maar ook de natuurliefhebbers en vakantiegangers kwamen afgelopen weekend aan hun trekken. Speciale vogelkijkpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met behulp van telescopen en aanwijzigingen van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen langs verschillende natuurgebieden binnen en buiten het Nationaal Park Duinen van Texel. Tijdens het weekend lieten een aantal bijzondere soorten zich zien, waaronder een zingende draaihals en een langsvliegende roodpootvalk en reuzenstern.

Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel: “Dit vierde Wadden Vogelfestival was weer een groot succes. Geweldig om het gehele weekend zoveel mensen te zien genieten van de vele vogels die Texel rijk is. Het is zo mooi dat we hier op Texel in en buiten het Nationaal Park veel natuur hebben die voor iedereen toegankelijk is. Noteert u 9 en 10 mei 2020 maar vast, dan is er weer een Wadden Vogelfestival.”

Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel: “Het plezier van het vogels kijken in de mooie natuur. Dat is waar het Wadden Vogelfestival om draait. Samen met onze partners, vrijwillige vogelwachters en ervaren natuurgidsen zorgden we ervoor dat bezoekers de diversiteit aan vogels konden bewonderen, met respect voor de kwetsbare natuur. En door de duinvogels als goed doel te kiezen, droegen bezoekers concreet bij aan vogelbescherming op Texel.”
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief