Bearded Tits

Na de Big Day van 2018 hebben Jeroen van Paridon, Joost Veeken en Christophe Reijman besloten de naam Dwaalgasten 2.0 aan de wilgen te hangen en verder te gaan onder een nieuwe naam:  Bearded Tits. Een vierde enthousiasteling, Victor Rosseboom, heeft de rangen versterkt om zoveel mogelijk vogels te gaan vinden. Hopelijk vinden ze minstens evenveel soorten als vorig jaar, dus wellicht gaat het persoonlijk record van 133 soorten er wel aan! Het doel ligt op 140 en ze hebben er allemaal enorm veel zin in!

Doelbedrag €3.000 €823,00
Doneer

Christophe “Steel Legs” Reijman (Captain)
Docent Tekenen/CKV

Voor de derde keer doe ik nu mee aan de Texel Big Day, en ik merk dat ik steeds fanatieker word. De grens van onze mogelijkheden gaat dit jaar opgerekt worden. De eerste keer 110 soorten, de tweede keer 133 soorten. Misschien kunnen we dit jaar wel voor de 140 gaan! Ik heb gigantisch veel zin om ons wederom te kunnen meten met de absolute vogeltop van het Big Day-en.. We zijn benieuwd hoe we ons wat dat aangaat verhouden tot de rest van de teams!
Waar ik naar uit kijk zijn de verwondering over wat we de dag allemaal gaan tegenkomen, de verhalen onderweg en de lol die 24 uur samen vogelen met zich meebrengt.

De rest van het team over Christophe:

“Zie jij tijdens de TBD 2019 een stofwolk in de verte? Dan is dat waarschijnlijk onze teamcaptain Christophe “Steel Legs” Reijman. Zonder enige elektrische ondersteuning knalt hij met de fiets over het eiland. Als de rest moe begint te worden, hangen we gewoon even aan en laten we de stalen benen het werk doen. Christophe let, zoals een echte Teamcaptain betaamd, op de puntjes van de i. Hij zorgt ervoor dat we met alle teamleden de vogelsoort gezien of gehoord hebben, hij is onvermoeid in de pogingen om je naar de juiste vogel te leiden. En als we hem dan allemaal gezien of gehoord hebben wordt er het liefst dubbel ingevoerd voor de zekerheid.

Gewapend met een scoop op de rug, en een tas vol Snelle Jelle’s, houdt hij de strakke planning in de gaten en daarom is hij een onmisbare kracht voor het team!”

 

Jeroen “Goose Whisperer” van Paridon
Docent Biologie

Na vorig jaar gedebuteerd te hebben op de Texel Big Day, kon ik dit jaar geen nee zeggen tegen een plekje in een vernieuwd team. En wat een fantastische naam, The Bearded Tits! 2018 was een jaartje om in te komen met 133 soorten, maar dit jaar ligt het doel op de 140 soorten. Met meer kennis van soorten, het eiland, een extra teamlid en verschillende expertises koppen we die paar extra soorten met gemak in. Ik kijk nu al uit naar de eerste uren, fietsend in het donker met gespitste oren en gespreide ogen om soorten als sprinkhaanzanger en kerkuil te spotten met op de achtergrond het bijzondere geluid van de nachtzwaluw. Wat een memorabele momenten. Ik hoop dat TBD 2019 ook zulke prachtige en spannende momenten gaat brengen!

De rest van het team over Jeroen:

“Jeroen “Goose Whisperer” van Paridon is afgelopen jaar veel gaan vogelen en heeft de magische grens van 250 vogelsoorten in één jaar gehaald. Dat merk je vooral aan zijn scherpte in het veld. Hij hoort en ziet vaak heel snel wat er zoal gaande is in een weiland vol vogels. Zijn bliksemsnelle beoordelingsvermogen en uitstekende soortenkennis zijn onmisbaar voor ons team. Buiten dat kan ie ook nog bijzonder goed accommodaties regelen. Samen met zijn humor en relaxte houding maakt hij het vogelen een heerlijke bezigheid. Dat laatste was de doorslaggevende factor bij de selectie.”

 

Joost “Wandering Eye” Veeken
Manusje van alles

Na mijn vuurdoop in het “echte” vogelen van vorig jaar, op de Texel Big Day, heb ik extra veel zin in aankomend jaar. De Texel Big Day is wat minder nieuw, ik heb me meer verdiept in het vogelen en het team helpt me daar ontzettend mee als we gaan trainen. Als team zijn we helemaal klaar om de 140 soorten in te voeren op de TBD. Wat ik veel vraag tijdens onze train sessies is waar ik nu precies op moet letten. Ik krijg vaak als antwoord daarop: “Alles wat anders is”. Dat is dan ook zeker waar ik dit jaar naar ga kijken. We moeten niet de algemenere soorten over het hoofd gaan zien, dus ga ik mij daar als beginnend vogelaar over buigen.

De rest van het team over Joost:

“Met zijn vaardigheden in de Japanse krijgskunst weet Joost “Wandering Eye” Veeken de innerlijke rust te creëren op de momenten dat het team het nodig heeft. Joost is dus de kalmte zelf, maar als hij honger heeft, knort zijn maag over alle vogelzang heen. Joost zal er zeker voor zorgen dat het team genoeg te eten en drinken gaat hebben dit jaar.
Met een blik zo scherp als de kling van een Japanse katana heeft hij het afgelopen jaar met maar één oog alle soorten gezien die we op de dag tegenkwamen! Dit jaar met twee ogen het dubbele aantal? We hopen het!”

 

Victor “Juvenile”Rosseboom
Docent Biologie

Mijn naam is Victor Rosseboom, ik ben biologiedocent in Amsterdam Nieuw-West en een echte botanicus. Dit jaar ben ik de debutant van Team Bearded Tits en voor het eerst sla ik mijn vleugels uit om mijn oog te laten gaan over alles wat vliegt, fluit, en zwemt. Ik ben erg nieuw binnen het vogelen en mijn kennis reikt nog niet ver, maar ik leer snel! Met mijn frisse blik kan ik spotten waar de anderen al niet meer naar kijken.

De rest van het team over Victor:

“Victor “Juvenile” Rosseboom is nieuw dit jaar en daardoor wordt de verrassing over wat hij gaat betekenen in het team dit jaar erg leuk. Hij zal met zijn eigenheid het team gaan verrassen en wellicht de vogels ook! Deze Bearded Tit zit dan misschien nog in zijn donskleed, maar onderschat hem niet! Met zijn verse baksels en botanische skills weet hij al foeragerend het team te voorzien van verse krachten om de dag door te komen. Weet hij net die gekke vogels uit het riet te trekken en zijn juveniele kleed in te wisselen voor een goede Beard? We gaan het zien op de TBD 2019!”
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief