Telverslag Team Blijf Thuis (Driel)

Evelien Lidster, Debby Doodeman en James Lidster
Op 9 mei vond de aangepaste editie van de Texel Big Day plaats. Normaal een evenement op Texel waarbij teams van vogelaars per e-bike in 24 uur vogels kijken voor het goede doel. Nu vanwege de coronacrisis omgedoopt tot een (dicht bij) thuis versie. Er deden deze editie meer teams mee dan ooit, 54! Je kon fanatiek 24 uur lang mee doen maar ook een paar uurtjes. Uiteindelijk gaat het vooral om zoveel mogelijk geld ophalen voor het goede doel; dit jaar de zomertortel.

James deed al twee keer eerder mee op Texel en Debby organiseert normaal mee. Nu dit beide niet door ging hadden we een kans om zelf mee te doen en omdat we er voor kozen alleen vanuit huis/tuin mee te doen kon ook Evelien (6) meedoen.
Vrijdagavond 23:55 was de gezamenlijke aftrap via Zoom. De meeste teams starten gewoon in de (vroege) ochtend. Na 00:00 uur hebben we op het balkon gestaan en konden we wilde eend, meerkoet, blauwe reiger en scholekster als eerste soorten noteren. De microfoon hebben we aangezet en we zijn gaan slapen.

Voor 6:00 uur zijn we weer gestart in de achtertuin, het dawn chorus was in volle gang en dan gaat het snel met de soorten; merel, zwartkop, holenduif, boomkruiper, heggenmus en vele anderen, leuk was de koekoek die we hier niet vaak horen. Deels te verklaren omdat we normaal niet zo vroeg in de tuin zitten.

Om 10:58 uur noteerden we een ooievaar als 50 e soort. In de vroege ochtend hebben we de meeste soorten gezien, leuk om te noemen waren twee appelvinken, roek en enkele lepelaars die we niet dagelijks zien en later nog eens 7 ooievaars schroevend boven de kerk.

Om 11:11 vloog de eerste buizerd over het huis en daarna werd het sprokkelen. Er was amper trek dus we moesten het vooral van de lokale vogels hebben. We hebben de hele middag (soms afgewisseld) op de uitkijk gestaan maar noteerden pas om 14:28 de volgende soort; een groep kokmeeuwen, daarna volgde slechtvalk om 16:34 en boomvalk om 18:12 uur.

Het mooie van een Big Day thuis is dat de keuken (en de wc) vlak bij zijn. Dus relaxed vogels kijken met een hapje en een drankje. Wel goed voorbereid zodat we niet te veel tijd kwijt waren in de keuken.

We nemen ‘s nachts vogelgeluiden op via een microfoon, deze geluiden kunnen we vervolgens op de computer ‘terugluisteren’ via een sonogram. Zo hoef je niks te missen terwijl je slaapt en hoe meer soorten we konden noteren hoe meer geld voor het goede doel.
Op de rustige momenten hebben we deze uitgezocht en soorten die we daarmee extra konden bijschrijven zijn; waterhoen, kluut (de derde ooit), oeverloper, waterral, steenuil en ransuil.

De laatste soort op de lijst, en ook meteen onze leukste soort van de dag, konden we om 19:50
noteren, een zwarte wouw. Wat ver weg maar onmiskenbaar. Pas de tweede die we ooit vanuit de tuin zagen.
Onze handicap was het balkon, daar broeden spreeuwen onder de dakgoot en dus is het balkon nu domein spreeuw. Maar toen deze sliepen hebben we de laatste tijd doorgebracht op het balkon. Dit leverde mooie luchten op en gierende gierzwaluwen maar geen nieuwe soorten.

Eindresultaat: 57 soorten
Eindbedrag: € 264,00  Bedankt voor jullie donaties!!

Zondagochtend was, opnieuw via Zoom, de prijsuitreiking. De opbrengst totaal van alle teams samen: zo’n € 8000,- (nog niet alle donaties zijn tijdens dit schrijven binnen).
Vogelinformatiecentrum

Vogelinformatiecentrum

Het Vogelinformatiecentrum is de optiek specialist van Nederland en je vindt er alles wat met het kijken naar vogels te maken heeft. We zijn het gehele jaar open van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur.

Nationaal Park Duinen van Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Deze parel van de Nederlandse natuur bestaat uit het westelijk deel van Texel. Nergens tref je zoveel verschillende vogelsoorten aan als in dit Nationaal Park. Overal kun je wandelen en fietsen.

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Casa di Gio's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief