facebook

Elske Sjollema

Elske Sjollema, uit Hoorn. Herstarter met vogelen. Normaal geen soortenjager maar meer recreatief met oog voor detail. Vorig jaar de vuurdoop met soorten jagen tijdens Texel Big Day 2017 in team Dwaalgasten. Dit jaar mag ik meedoen in team Spotvogels.
Allemaal voor het goede doel: de bescherming van de huiszwaluw.

 

Marije Binsbergen
De Thuiszorg

Ruim 30 jaar geleden ging ik terug naar Texel, het is pure verwennerij om hier te wonen. Ik ga graag op stap, bos, strand, duinen, dijk. Alles is mooi.
Mijn interesse lag vroeger vooral bij planten, vogelen kreeg ik er gratis bij.
Ik kom uit een familie van vogelaars. Grootvader Nol was vogelfotograaf en schrijver en mede-auteur van Zien is kennen. Mijn vader Andri was inspecteur van de vogelwet en heeft veel gedaan voor de vogels in Nederland.
Doordat mijn zoon Jarne door mijn vader al heel jong het vogelvirus kreeg, ben ik me meer voor vogels gaan interesseren. We ringen, tellen en op Texel ben ik in de luxepositie dat ik gewoon op weg naar werk of huis allerlei leuks zie.
Ik fotografeer; vooral planten maar tegenwoordig ook vogels.
In 2012 hebben mijn vader, Jarne en ik als een van de drie fietsende teams meegedaan met de big day. Mijn zoon zit in het team dat vorig jaar tweede werd.

Peter van Ooijen
ICT-er

Rond mijn 15e ging ik met en door de NJN vogels kijken en raakte helemaal gebiologeerd door de rijke variëteit aan levensvormen. Al snel kwamen de insecten, de rijkdom aan levensvormen en soorten was daar letterlijk eindeloos. Via een studie biologie kwam ik terecht in de evolutiebiologie en voor werk kwam ik, zoals zoveel van mijn generatiegenoten, terecht in de ICT.
Vogels kijken is altijd gebleven, alleen al de afwisseling om na(-ast) het beeldschermwerk lekker buiten rond te banjeren. Een twitcher ben ik niet, maar voor een mooie pest- of spotvogel loop ik graag een blokje om.

Bart Vastenhouw
Computer Tech bij de TU Delft

Sinds mijn 12de was ik altijd graag in de natuur. Het begon met planten kijken en toen ik op mijn 15de lid werd van de N.J.N. werd mijn belangstelling breder en werd ik ook vogelaar.
Het komt ook deels van mijn ouders. Mijn moeder was vroeger bij de N.J.N. en mijn vader wandelde en fietste altijd graag in de natuur.
Door de week zit ik vier dagen achter de computer, maar in het weekend ben ik meestal wel ergens buiten te vinden in de A.W.D., op Texel, op de Veluwe of langs de IJsel.

Met een deel van het geld wat dit jaar is opgehaald voor de Strandbroeders worden voor het komende broedseizoen borden ontworpen om meer voorlichting te geven bij de afzettingen op de stranden die komende voorjaar weer geplaatst worden. Met het andere deel van het geld wordt bijgedragen aan een nieuw kijkscherm en vogelkijkhut aan de oostzijde van het eiland.

Huiszwaluwen broeden gelukkig nog op diverse plekken op Texel, overal tref je ze nog. Nog, want de Huiszwlauw heeft het niet gemakkelijk. Het is één van de bekendere zwaluwsoorten die we op Texel tegenkomen. Ze maken kenmerkende gemetselde nesten onder de dakoverstek of onder de dakgoot. Sovon en Vogelbescherming Nederland hebben de Huiszwaluw uitgekozen als vogelsoort van 2018. Deze aandacht wordt niet voor niets gevraagd. 

Vanaf nu is het mogelijk voor teams om in te schrijven voor de Texel Big Day van 12 mei 2018. Vorig jaar werd er voor het eerst in Nederland een Big Day voor het goede doel georganiseerd. In 2018 zal de Texel Big Day voor de tweede maal plaatsvinden met als doel geld in te zamelen voor de Huiszwaluw op Texel. Doe mee en kom 24 uur vogels kijken op Texel voor het goede doel.

op 12 en 13 mei 2018 organiseren het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum voor de derde keer het Wadden Vogelfestival. Om alles in het teken te kunnen zetten van Vogels kijken op Texel zijn veel vrijwilligers nodig. Vooral vrijwilligers die veel ervaring met vogels kijken hebben. Wil je ons helpen, meldt je dan aan. Goede hulp kunnen we altijd gebruiken. 

Partners

  • Nationaal Park Duinen van Texel
  • Vogelinformatiecentrum
  • Natuurmonumenten
  • Agami Photo Agency
  • Fogol
  • Duurzaam Door
  • Vogelbescherming Nederland
  • Roots en Vogelmagazine
  • Waarneming.nl

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief archief